Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

”Folk ska komma ända från Rovaniemi för att beskåda underverket”

Från 2016
Uppdaterad 04.07.2016 08:12.
Arkitektbild av Köpmansgatan 7 i Pargas.
Bildtext Arkitektens vision av huset.
Bild: Studio Puisto

Med inspiration av Salvador Dali och Antoni Gaudí vill konstsamlaren Ted Wallin bygga ett unikt hus som ska locka turister från hela landet till Pargas.

- Det blir något helt nytt och enastående. Jag vill bygga något som är så fint att folk kommer hit med turistbuss ändå från Rovanemi för att beskåda underverket, säger företagaren Ted Wallin.

Medelhavet och Gaudi inspirerar

Tanken är att nybygget ska ersätta Tarmolahuset på Köpmansgatan 7 i Pargas centrum. I nuläget finns bland annat pizzerian Venezia och resebyrån Forte i huset som byggdes på 1950- och 60-talen.

Om planerna blir verklighet blir det en stor förändring. Konstsamlaren Ted Wallin som driver galleriet Art Bank inspireras av både Salvador Dali och Antoni Gaudí vilket syns tydligt i skisserna för det nya huset. Medelhavet, runda former och Guggenheim är ord Wallin använder då han beskriver det unika hus han vill bygga.

Kontrasten till tegelhuset bredvid blir stor och meningen är att sticka ut.

Malmen i Pargas centrum
Bildtext Köpmansgatan 7 och Tarmolahuset som det ser ut i dag.
Bild: Yle/Johanna Ventus
Arkitektbild av Köpmansgatan 7 i Pargas.
Bildtext Så här kunde kvarteret se ut i framtiden om företagaren Ted Wallin får sin vilja igenom.
Bild: Studio Puisto

- Det gäller att använda sin fantasi. Jag vill bygga något speciellt, något som blir en verklig attraktion.

I första våningen planeras affärs- och kontorsutrymmen och ovanför dem 16 bostäder. Under jorden planeras en parkeringshall. Planerna på bygget har funnits länge.

Arkitektbild av Köpmansgatan 7 i Pargas.
Bildtext Så har kunde lägenheterna se ut på insidan.
Bild: Studio Puisto

Fullmäktige gav grönt ljus

Idén till det unika huset fick Ted Wallin i samband med att en grupp arkitekter besökte Pargas i samband med Yle Teemas tv-program ”Ett nytt Pargas” sommaren 2014. Arkitekterna tog fram visioner för staden och Wallin blev inspirerad att jobba vidare med projektet som gäller Köpmansgatan och tog kontakt med en arkitekt och huset har ritas av arkitektbyrån Studio puisto.

Att förverkliga bygget har tagit längre tid an Ted Wallin hade väntat sig. Skulle han fått sin vilja igenom skulle huset stå klart redan i dag men istället har ritningarna manglats genom hela processen från byggnämnden till stadsfullmäktige. På sommarens sista möte gav fullmäktige slutligen grönt ljus för den detaljplanändring som bygget kräver och planerna är nu ett steg närmare verklighet.

- Det känns bra, äntligen börjar det hända något här i Pargas. Då det gäller centrum är det inte en dag försent, säger Ted Wallin.

Pargasborna: bra att något görs i centrum

Han är inte ensam om att anse att det behöver göras något i Pargas centrum. Då Yle Åboland visar arkitektens bild av planerna för Tarmolahuset ger många Pargasbor tummen upp.

- Det är riktigt bra att det sker en förändring här på Köpmansgatan, säger Ingeborg Isaksson.

- Tarmolahuset är allt annat än vackert så all förändring är hemåt, säger Helene Östman.

Marika Melko och Jenny Bergman är inne på samma linje.

- Vad som helst är bättre än det som nu finns där.

Jessica Bergman som ser bilden på det planerade nybygget för första gången är mer skeptisk.

- Vad i hela friden ska det här föreställa? Nja du, det kanske är tråkigt att säga men jag tycker man borde satsa på något som passar in bättre. Det är ju så fint med alla trähus här i Pargas.

Vill inte bygga något som passar in utan något som lockar folk

Stadsfullmäktige röstade igenom planändringen med rösterna 34 mot 5. Det var De gröna och några av socialdemokraterna som motsatte sig planerna. De grönas Helena Särkijärvi ville remittera planen då det planerade bygget enligt henne inte passar in i stadsbilden. Ted Wallin håller inte med.

- Jag tycker det finns många hus här i Pargas som inte passar in. Nu är det fråga om att försöka få liv i centrum. Tittar vi på gatan nu ser det ganska bedrövligt och folktomt ut. Det behövs något nytt som lockar.

Företagaren Ted Wallin i Pargas.
Bildtext Företagaren och konstsamlaren Ted Wallin tycker att Pargas behöver något nytt som drar folk.
Bild: Yle/Johanna Ventus

För Ted Wallin och de andra fastighetsägarna innebär projektet en stors satsning. Tarmolahuset ägs förutom av Wallin av Mosa Moulani (Venezia), Kjell Gustafsson (Pargas gästman) och Marko Silanterä (disponent). Hur mycket privata pengar man investerat på projektet vill Ted Wallin inte gå in på men han är övertygad om att det kommer att löna sig.

- Det gör det absolut, jag har inte det minsta tvekan om att det inte skulle löna sig att satsa på det här, säger Ted Wallin.

Pargas stadsfullmäktige godkände på mötet en planändring som gör bygget möjligt men ännu har man från stadens sida varken godkänt bygglov eller någon fasadritning. Företagaren Ted Wallin tror ändå inte att det kommer att bli några problem att få planerna godkända. Går allt som planerat vill han lägga spaden i marken under nästa år.

Diskussion om artikeln