Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Li Andersson: Då grät jag i plenum

Från 2016
Uppdaterad 09.08.2016 14:25.
Li Andersson
Bildtext Li Andersson sommarpratar om världsläget.
Bild: privat

En torsdag för två veckor sedan, satt vänsterförbundets nya ordförande Li Andersson i riksdagens plenum och diskuterade regeringens förslag att skärpa kriterierna för familjeåterförening.

- Det är första gången jag har gråtit i plenum.

Hur ska man förklara för en man vars fru och två små barn är kvar i Syrien att han nu förväntas tjäna 2600 euro netto i månaden för att få sina familjemedlemmar i trygghet? Det är en av frågorna Andersson ställer i sitt sommarprat.

- Innan jag satt i riksdagen har jag själv aldrig tjänat så mycket. Det har 80 procent av finländarna inte heller.

Hårdare klimat

I början av året klubbade en majoritet av de finländska riksdagsledamöterna igenom en ändring av lagen som innebär att det inte längre existerar en skyddskategori vid namn “humanitärt skydd” i Finland.

Det innebär att flera av de asylsökande som bott i landet en längre tid, blir av med sina uppehållstillstånd. Andersson berättar om en man från Afghanistan som fått uppehållstillstånd just på grund av humanitärt skydd år 2012. Hans familj hade varit försvunnen, men hittades ett år senare i ett flyktingläger i Irak.

Nu har familjen bott tillsammans i Finland sedan 2014, men i maj fick mannen ett brev från Migrationsverket: De måste på grund av lagändringen söka asyl pånytt.

Rättigheter som blir privilegier

Enligt Andersson urholkas just nu de grundprinciper som EU sagt sig stå för. Mänskliga rättigheter, asylrätten och rättstatsprincipen är inte längre inte längre några självklarheter.

- Istället för universella rättigheter håller de på att bli privilegier, som inte längre unnas alla.

Men skeendet pågår inte bara i maktens korridorer. Också ute bland folket växer en främmande verklighet fram.

På nattklubb i Åbo

Andersson berättar om ett besök på en klubb i Åbo där hon mitt i natten stött på sin egen mamma i sällskap med ett gäng tjugoåriga killar.

Mamman berättar att det behövs en finländare som är med för att se till att allt går rätt till på klubben, annars hade de kanske inte blivit insläppta. De är nämligen alla från Irak.

- Jag lär mig plötsligt som en ny sida av min hemstad, Åbo, som jag aldrig själv kan få se. De privilegier jag har fötts med har inneburit att jag aldrig behövt stifta bekantskap med den här världen.

Li Andersson sommarpratar i Radio Vega 1.7 kl. 10:03 och 18:03. (Programmet är inspelat före Brexit.)

Här kan du höra lite av den musik hon spelar i sitt program, och här kan du ladda ner programmet som musikfri podcast.

Listan på alla Vegas sommarpratare 2016 hittar du här.

Li Andersson 2016

21:56

Vegas sommarpratare 2016

Diskussion om artikeln