Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Attraktiva klädskåp i Hong Kong

Från 2016
Uppdaterad 25.06.2016 17:27.
Svenska Yles medarbetare Björn Ådahl.
Bild: Yle/Jyrki Valkama

Motiveringen lät oskyldig. Den kinesiska affärsmannen sade att han helt enkelt behövde en större bostad, så för ett par veckor sedan bestämde han sig för att köpa ett hus för nästan 250 miljoner euro.

Huset ligger i Hongkongs mest exklusiva bostadsområde, The Peak. Det täcker toppen av de gröna kullarna som brant reser sig bakom de berömda skyskraporna på Hongkongön.

I The Peak finns det enbart ultradyra bostäder. Summan som affärsmannen Chen Hongtian nu betalade var ändå den allra största hittills.

För sina 250 miljoner får Chen en bostadsyta som överskrider 850 kvadratmeter.

Nu bor han i en lägenhet på 480 kvadratmeter som han alltså tycker att är alldeles för liten.

Skadliga spekulanter

Nyheten om det rekordartade köpet väckte inte särskilt mycket uppmärksamhet.

Hongkongborna är vana vid att stormrika individer betalar ofattbart mycket för fastigheter ofta bara för att sedan snart sälja dem till ett ännu högre pris.

Gull villa i Hongkong.
Bildtext I stadsdelen The Peak finns det en hel del luxuösa villor. En del av dem är nästan hundra år gamla.
Bild: Yle/ Björn Ådahl

Den här spekulationen väcker allt mer ont blod då den anses bidra till de ohållbart höga bostadspriserna. Det förmodas att det var orsaken till varför Chen ansåg att det var bäst att offentligt förklara varför han gjorde sitt köp.

- Jag har ingen avsikt att sälja huset. Jag och min familj behöver det, bedyrade han.

Motbjudande trappor

Mig påminde nyheten om ett besök jag gjorde i ett nedgånget bostadshus. Det låg i en av Hongkongs många arbetarstadsdelar på Kowloonudden.

Mannen jag skulle träffa bodde på sjunde våningen. Det fanns ingen hiss, så jag gick upp för trapporna som visade sig vara så smutsiga att jag var glad över att inte stöta på några råttor. Kackerlackor fanns det däremot gott om.

Den här mörka enrummaren inhyser 14 vuxna personer.
Bildtext Den här enrummaren inhyser 14 vuxna personer. De bor i tolv separata enheter.
Bild: Yle/ Björn Ådahl

Jag visste på förhand att mannen delade en bostad med andra men jag blev ändå förvånad över det jag såg. Inte mindre än fjorton personer bodde i ett utrymme som ursprungligen hade varit en enrummare med en kokvrå och ett badrum.

Dyrt elände

Nu hade rummet indelats i tolv enheter i två våningar. De som bodde på andra våningen måste klättra upp för lodräta stegar och sedan på något sätt slingra sig genom de låga dörröppningarna för att komma in i sina enheter.

Invånarnas ägodelar ryms inte in i bostäderna. I stället sätter de dem i påsar som hänger från taket..
Bildtext Invånarnas ägodelar ryms inte in i bostäderna. I stället sätter de dem i påsar som hänger från taket.
Bild: Yle/ Björn Ådahl

Enheterna bestod av ungfär fyra kvadratmeter, och det var omöjligt att stå upprätt.

För den här härligheten betalade de nästan 200 euro i månaden, så per kvadratmeter var hyran skyhög.

Invånarna var antingen pensionärer eller arbetare. Det fanns inga luftkonditioneringsapparater, så under det varma sommarhalvåret var det hett som i en turkisk bastu.

Lågavlönade barberare

Mannen jag var där för att träffa var trendigt klädd, och han hade en utstuderad frisyr. Mycket riktigt jobbade Wong - han ville inte ange sitt fullständiga namn - i en närbelägen frisörsalong.

Barberaren Wong vill inte att hans ansikte fotograferas. Han skäms över att bo som han gör.
Bildtext Barberaren Wong vill inte att hans ansikte fotograferas. Han skäms över att bo som han gör.
Bild: Yle/ Björn Ådahl

Wong förklarade att lönen var så pass låg att han föredrog att bo i närheten av arbetsplatsen för att inte behöva betala för transporten. Därför hade han flyttat bort från sina föräldrars hem som låg i en fjärran förort.

Wong kunde inte tåla platsen han nu övernattade i, men han sade att det gällde att acceptera sin situation. För hans del var det här helt enkelt det mest fördelaktiga alternativet.

Annorlunda slum

Nästan 200 000 Hongkongbor lever i motsvarande omständigheter som Wong.

Slum i Hongkong.
Bildtext Det finns flera tusen nedgångna våningshus där folk lever i slumaktiga förhållanden.
Bild: Yle/ Björn Ådahl

Jag har varit i ökända slumområden i städer såsom Bombay, Jakarta och Manila men inte heller där bor folk i allmänhet lika eländigt som han.

Hongkong är allt annat än ett utvecklingsland. I medeltal är Hongkongborna ungefär lika välmående som till exempel finländarna.

Ny inställning

Även om slummen är undangömda uppe i våningshus är Hongkongborna i allmänhet medvetna om att de existerar. När jag flyttade hit för drygt tjugo år sedan ansåg de flesta att det var invånarnas eget fel att de levde som de gjorde.

- Ifall de jobbade hårdare kunde de lämna slummen, resonerade man.

I dag är attityden en annan. Allt fler tycker att det är en skam att folk tvingas att bo så här torftigt.

Impopulär Stålman

Inställningen till penningstinna individer såsom Chen Hongtian har likaså förändrats. Förr hade Hongkongs allra rikaste person smeknamnet Stålmannen, och gallupar visade att han var ungdomarnas främsta idol.

I dag heter det i stället att Stålmannens och hans gelikars girighet har lett till att den ekonomiska ojämlikheten har nått aldrig förr skådade nivåer. Inkomstklyftorna i Hongkong hör till de allra största i världen.

Nybyggt minipalats i klassisk stil i Hongkong.
Bildtext Nybyggda minipalats är mer eftertraktade än de gamla husen.
Bild: Yle/ Björn Ådahl

På de sociala medierna skämtas det nu om att en massa Hongkongbor skulle tycka att det är lyxigt att flytta in i ett av klädskåpen i Chens rekorddyra hus. Att vara rik i Hongkong innebär inte längre att man också är beundrad.

Diskussion om artikeln