Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Experterna förvånade över Haglunds bekväma sorti

Från 2016
Uppdaterad 22.06.2016 16:31.
SFP-ordförande, försvarsminister Carl Haglund åkte med Y-tåget från Sjundeå
Bildtext Carl Haglund lämnar politiken för ett jobb som vice verkställande direktör för biobränslekoncernen Sunshine Kaidi New Energy Group.
Bild: Yle/Veronica Montén

Förra SFP-ledaren Carl Haglunds sorti från riksdagen väcker också mycket irritation i maktens korridorer. Bland annat en partiledare som Yle Nyheter har talat med säger rent ut att hen tycker att situationen är "pinsam".

Det att röstmagneten Haglund, som i valet 2015 fick över 20 000 röster, efter bara ett år i riksdagen går vidare till nya uppdrag uppfattas av många som ett svek gentemot väljarna. Men utåt håller politikerna masken.

Det brukar inte vara lätt att få befrielse från riksdagsuppdraget. Jag är helt enkelt förvånad över hur lätt det verkar vara just i det här fallet

― Pauli Kettunen, professor i politisk historia
Pauli Kettunen är professor i politisk historia vid Helsingfors universitet
Bildtext - Det att Haglund går till det privata näringslivet är problematiskt med tanke på den information som han har fått som riksdagsledamot, minister och partiledare, säger professor Pauli Kettunen.
Bild: Yle / Jonna Nupponen

"Problematiskt med tanke på den information han sitter på"

Pauli Kettunen, som är professor i politisk historia vid Helsingfors universitet, ser åtminstone flera problem med Haglunds sorti.

- Det första är att det inte brukar vara lätt att få befrielse från riksdagsuppdraget. Jag är helt enkelt förvånad över hur lätt det verkar vara just i det här fallet.

Finns det etiska problem med att en central politiker blir lobbare för ett utländskt storföretag?

- Jo. Tidigare har det handlat om höga positioner i den offentliga sektorn och EU-parlamentet, säger Kettunen. Det att Haglund går till det privata näringslivet är problematiskt med tanke på den information som han har fått som riksdagsledamot, minister och partiledare.

Handlar det om information som Carl Haglund sitter på eller hans kontakter till centrala beslutsfattare?

- Det handlar om hur avhoppet uppfattas av allmänheten. Om det finns skäl att misstänka att han i sitt nya jobb utnyttjar information eller kontakter som han har fått som politiker, så finns det en klar spänning mellan det tidigare offentliga uppdraget och de privata intressen.

Det behöver inte heller finnas etiska problem. Det kan hända att det inte bara handlar om den tidigare politikerns adressbok.

― Alf Rehn, företagsprofessor
Alf Rehn.
Bildtext Företagsprofessorn Alf Rehn håller med om att det kan finnas etiska problem.
Bild: Yle/Christa Mäkinen

"Prislappen på en gammal SDP-ordförande och ung SFP-bas väldigt olika"

Företagsprofessorn Alf Rehn håller med om att det kan finnas etiska problem.

- Samtidigt ska vi komma ihåg att en erfaren politiker skaffar sig mycket kunskap som kan vara viktig för ett storföretag. Det behöver inte heller finnas etiska problem. Det kan hända att det inte bara handlar om den tidigare politikerns adressbok.

Hur pass värdefull är en tidigare partiledare för en kinesisk biobränslejätte?

- Där handlar det väldigt mycket om partiledaren. Prislappen på en gammal SDP-ordförande och en ung SFP-ledare kan vara väldigt olika.

Alf Rehn hänvisar där till förra statsministern och SDP-ledaren Paavo Lipponen som i dag är konsult för ryska gasjätten Nord Stream. Ett arrangemang som också har diskuterats mycket.

Paavo Lipponen presenterar rapport om framtidsutsikterna för Arktis.
Bildtext Förra statsministern och SDP-ledaren Paavo Lipponen är i dag konsult för ryska gasjätten Nord Stream. Ett arrangemang som också har diskuterats mycket.
Bild: All Over Press

Strikta Heinäluoma kommenterar ingenting

Bollen går därför direkt över till förra talmannen, SDP:s Eero Heinäluoma som hade en mycket strikt inställning till när riksdagsmän beviljades befrielse från sitt riksdagsuppdrag. Bland annat satte han stopp för förra riksdagsledamoten Lasse Männistös planer på att bli biträdande stadsdirektör i Helsingfors med de bevingade orden "riksdagen har inga svängdörrar". I dag säger Eero Heinäluoma ingenting.

- Det är inte passande för en tidigare talman att kommentera den här saken, svarar han. Jag kommenterar ingenting.

Riksdagsledamot Carl Haglund (SFP) befriades i dag från sitt uppdrag i riksdagen. Han blir vice verkställande direktör för biobränslekoncernen Sunshine Kaidi New Energy Group.

Det är inte passande för en tidigare talman att kommentera den här saken. Jag kommenterar ingenting.

― Eero Heinäluoma, tidigare talman

Diskussion om artikeln