Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Åtta frågor om Vegas sommarpratare

Från 2016
Uppdaterad 27.06.2016 08:21.
Heidi Grandell-Sonck är redaktör och arbetar för Svenska Yle.
Bildtext I morgon startar Vegas sommarpratare 2016
Bild: Yle

Från och med måndag kommer du att få höra humlesurr och vågskvalp varje vardag klockan 10:03 och 18:03 i Radio Vega.

Vi redaktörer som jobbar med sommarprat får ofta höra mer än så redan från och med mars - april då arbetet för säsongen kommer igång. Här ska jag försöka sammanfatta och ge svar på några av de frågor som ofta dyker upp när det blir tal om Vegas sommarpratare.

Ställer folk alltid upp när ni ringer?

Det beror på vilka vi ringer. Ska vi ha med presidenten eller räcker det med någon som kan berätta en god historia? Det är svårare att få presidenten.

Ju mer bekant konceptet blir och ju mer “prominenta” personer som gjort programmet tidigare år, desto lättare ställer andra upp kommande år. Vi har också stor draghjälp av svenska Sommar i P1 som är mer eller mindre kultförklarat.

Men listan får gärna vara en blandning. Några “presidenter” och några goda historier. Bäst blir det så klart när också presidenterna har goda historier.

Ska det alltså vara kändisar?

Inte nödvändigtvis. Men det ska vara någon som har upplevt något exceptionellt eller har en historia som inte många andra har. Eller så ska det vara någon som varit aktuell under året som gått. Jag tror att det är viktigt att sommarpraten som helhet speglar samtiden.

Det måste vara svårt att hitta folk, Svenskfinland är ju så litet.

Sommarprat görs också i mindre sammanhang än Svenskfinland och det fungerar hur bra som helst. Ålands Radio har producerat sommarprat flera år längre än Radio Vega och likväl har de varje år bjudit på 35 program med mer eller mindre kända personer med ålandskoppling.

Att några av årets sommarpratare har pratat förut, har enbart med redaktionens lust, nyfikenhet och intresse att göra. De personerna är aktuella igen och kommer att göra helt nya program.

Varför har ni så många österbottningar/ så få författare / så många politiker etc?

Vi strävar efter att få så stor bredd på listan som möjligt, och med bredd menar jag variation i geografi, samhällsområde, värdegrund, ålder och kön. Det blir lätt en övervikt på kultur- och mediepersoner eftersom de ofta har berättandet i sig och ganska lätt vet vad de vill prata om.

Sommarprat är ett riksprogram. Det är svårt att göra alla finlandssvenskar nöjda. Samma diskussion förs också i Sverige varje år, där kritiken ofta låter: Varför så många Stockholmare? Men många av dem som talar kanske bor på en viss ort, men har rötter på en annan eller talar om en tredje.

Säger ni åt dem vad de ska tala om?

Ibland har vi önskemål men viljan måste finnas hos den som pratar. Det kan handla om situationer då vi tycker att det saknas en viss tematik som ger listan bredd.

Alla prat är inte djupt personliga, en del prat handlar mer om sak än person och de kan vara minst lika inspirerande och engagerande. Beviset på det är väl att Sveriges radios populäraste sommarprat i fjol var professor Johan Rockströms program om klimathotet.

Hur mycket hjälp får sommarpratarna med manus?

Det är upp till var och en hur mycket hjälp de vill ha. Vissa vill ha mer, andra vill ha mindre. I en del fall bollas manus fram och tillbaka en längre tid. I andra fall har vi fått manuset i handen vid inspelning. Och det är okej - det är sommarprataren som gör programmet, vårt jobb är att hjälpa till.

Ska det vara “gråtradio”?

Det är inte gråtradio i Svenskfinland. Den frågan har sitt ursprung i Sverige där det gick inflation i sommarprat med dramatiska, ofta tragiska avslöjanden för några år sedan.

Vi har inte samma tradition i Finland, kanske föga överraskande. Men ibland bränner det till riktigt ordentligt också här. Det är ofta de mest personliga praten som får störst spridning och mest respons.

Vad är det då för sorts radio?

När Tage Danielsson startade programmet i Sveriges Radio i juni 1959, ville han att det skulle vara prat med mening och tanke samt personligt vald musik.

Det är alltså radio i sin allra enklaste form och därför också så genialt. Sommarpraten är ofta väldigt olika varandra. Ibland blir man klok, ibland blir man rörd, ibland blir man arg och ibland blir man inspirerad. Ibland lyckas det som radion som medium är allra bäst på - man förflyttas till en annan plats, i både tid och rum.

I morgon inleder artisten och författaren M.A. Numminen årets säsong.

Vi på redaktionen önskar dig sköna lyssnarstunder under sommaren!

Vegas sommarpratare 2016

Diskussion om artikeln