Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Läkare: Använd inte p-app om du inte är beredd på att bli gravid

Från 2016
Att använda digitala mobilapplikationer som preventivmedel blir allt vanligare.

Under de senaste åren har användningen av olika fertilitetsappar som Natural Cycles och Womanlog ökat. Enligt ungdomsläkare Miila Halonen på befolkningsförbundet Väestöliitto ingår det här samtidigt i en större trend bland unga kvinnor som vill leva så naturligt som möjligt.

– Det känns inte naturligt att äta hormoner. P-piller kan fungera bra för vissa men jag kände att jag inte visste hur de påverkade mig. Jag visste inte om jag hade mer pms eller var deppigare för att jag hade tagit p-piller. När jag började äta p-piller upplevde jag till exempel att jag gick upp i vikt, men det fanns inget sätt att kolla om viktuppgången verkligen berodde på p-piller eller på något helt annat, säger Jennifer Sandström.

Hon började med Natural Cycles för drygt ett år sedan efter att hon slutat med p-piller. Hon upplever att appen har lärt henne känna sig kropp bättre än någonsin tidigare.

– Appen ser när jag har haft ägglossning och har samtidigt hjälpt mig att känna igen mönstren. I dag känner jag igen min kropps signaler. En vecka innan min mens börjar är jag till exempel jättehungrig och några dagar innan blir jag extra sugen på choklad, säger Sandström.

Jennifer Sandström valde att sluta med p-piller och börja med Natural Cycles.
Bildtext Jennifer Sandström
Bild: Jennifer Sandström

Passar för vissa enligt läkare

– Hormonfria preventivmedel kan absolut passa för vissa kvinnor eller vissa par. Jag är inte emot appar som Natural Cycles, men de passar inte för alla och särskilt inte för unga, säger Miila Halonen på Väestöliitto.

Under de senaste åren har så kallade fertilitetsappar varit mycket på tapeten. I Sverige har bloggare som Katrin Zytomierska, Isabella Löwengrip och Amanda Schulman förespråkat ett hormonfritt alternativ i Natural Cycles som är en så kallad fertilitetsmonitor som visar upp ens fertila och ickefertila dagar. Produkten är en kombination av en mobilapplikation och en termometer som mäter ens temperatur varje morgon.

Det finns flera liknande appar som Glow, Clue och Womanlog. Vissa av dem är ändå i högre grad riktade till kvinnor som vill bli gravida än till dem som använder apparna som preventivmedel.

Lite forskning

– Det finns fortfarande mycket lite forskning om de här fertilitetsapparna. Den forskning som finns är gjorda på ett smalt sampel, där man mest har undersökt friska normalviktiga kvinnor i en viss ålder och det här visar inte hela sanningen, säger Halonen.

Har man en oregelbunden menscykel eller en kronisk sjukdom som diabetes eller problem med sköldkörteln ska man inte använda fertilitetsappar. Halonen rekommenderar inte heller sådana för kvinnor som är över- eller underviktiga eller för kvinnor som är yngre än 20 år.

Fertilitetsapparna har kritiserats för att inte vara tillräckligt säkra, men i våras publicerades en ny svensk undersökning som visar att apparna kan vara nästan lika säkra som p-piller bara användarna är tillräckligt motiverade.

preventivmedlet kopparspiral
Bildtext Också kopparspiralen är ett hormonfritt alternativ till preventivmedel.

Kvinnor vill skippa hormoner, kemikalier och tillsatsämnen

– Jag tror att ökningen av de här produkterna har att göra med en trend och en livsstil som lockar många unga kvinnor. De vill respektera sina kroppar och vara så naturliga som möjligt, säger Miila Halonen.

Enligt henne hör trenden med sådana appar ihop med en större diskussion kring livsstil och vad som är naturligt.

Allt flera kvinnor undviker till exempel tillsatsämnen, vill leva ekologisk och ta hand om sina kroppar. Och att samtidigt leva hormonfritt passar in i den trenden.

Nej till hormoner inget nytt

Elina Oinas är professor i sociologi och hon har forskat i kvinnors kroppar, hälsa och sexualitet.

Att säga nej till hormoner är i sig inget nytt enligt henne. Men hon håller med om att trenden har att göra med en önskan att vara mer naturlig och ta kontroll över sin egen kropp.

– Det finns en allmän trend som innebär att man bryr sig om sin kropp och den mat man äter och man vill leva på ett så att säga renare sätt. Det finns också en större oro för medicinska preparat och hormoner till exempel i vattnet, säger Oinas.

Samtidigt finns teknologin alltid med i dagens värld och det är omöjligt att gå tillbaka till det som fanns innan teknologin blev en del av vår vardag.

– Det här med att använda appar för att förstå sig på sin kropp och sin naturliga cykel kan ses som en del av det. Man använder teknologin för att bli mera medveten om sina egna behov och sin egen kropp, säger Oinas.

Eija Väänänen visar upp en p-ring
Bildtext P-ringen är ett alternativ till p-piller som gör att hormonerna utsöndras jämnare under menscykeln.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Lätt att hitta info i dag

Att hålla på och mäta sin temperatur och försöka få koll på sin egen fertilitet är i alltså inget nytt i sig.

Också redan under 1980- och 90-talet använde sig en del kvinnor av liknande metoder, Oinas nämner att det var populärt bland annat bland feminister.

Det nya är att det i dag är mycket lättare att hitta information om nya appar och metoder.

– Det är lätt att hitta info i olika medier och på sociala medier. Folk delar med sig av sina upplevelser och man kan hitta mycket bra information. Faran är kanske att det också finns mycket felaktig info som kanske baserar sig endast på en persons upplevelser eller en undersökning, säger Miila Halonen.

Jennifer Sandström skrev själv ett blogginlägg om sina upplevelser av Natural Cycles och fick många kommentarer på inlägget.

– Jag tror att många kvinnor byter då de inser att det faktiskt finns hormonfria alternativ. Jag är förvånad över hur lätt det egentligen är för en 16-åring att få p-piller utskrivna. I den åldern har man kanske ingen aning om hur preparatet kan komma att påverka en. Jag är glad att det i dag finns mera information om alternativen, säger hon.

Miila Halonen från Väestöliitto påpekar att det också finns två mer traditionella hormonfria preventivmedel, nämligen kondom och kopparspiral.

Diskussion om artikeln