Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Utebliven EM-plats förargar stafettlag – ”Ingen har berättat varför vi inte får åka”

Från 2016
Uppdaterad 22.06.2016 20:05.
En bild på stafettpinnar.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

På söndag gick tidsfristen för att anmäla stafettlagen till EM ut. Finlands damstafettlag på 4x400 meter fick inte en biljett till Amsterdam.

De 16 bäst rankade stafettlagen i Europa får delta i EM. Enligt 400-meterslöperskan Sanna Erkinheimo borde Finland vara bland de 16 bästa.

- På söndagen då vårt deltagande skulle bekräftas så låg vi på 17:e plats i rankingen, men vi och förbundet visste att några lag framför oss inte skulle delta och därför steg vår placering i rankingen. I och med det skulle det ha varit möjligt att skicka ett lag till EM, säger Erkinheimo till Yle Sporten.

Tjeckien, Belgien och Portugal som ligger framför Finland i rankingen har inte fått ihop lag och finns inte med på listan över deltagande lag i EM. Därmed klättrar Finland i praktiken upp några pinnhål.

Erkinheimo är just nu skadad och det är osäkert om hon skulle kunna delta i EM även om chansen fanns, men att inte skicka ett lag till Amsterdam tycker hon är fel.

- Jag godkänner nog det att man skadar sig och inte därför kan tävla, men det godkänner jag inte att man inte vill ge oss chansen även om chansen finns.

Förbundet agerar enligt rådande situation

Så här svarar träningschefen Jorma Kemppainen på anklagelserna.

- Jag har inte fått sådan här information. Det har varit spekulationer om att vissa länder skulle falla bort, men på söndagen låg vi 17:e och då agerar vi enligt den rådande situationen.

- Om vi skickar ett lag dit så vill vi också att laget ska ha chans att komma in bland de tolv bästa och jag tycker inte att kriterierna för att skicka ett lag dit uppfylldes.

Stafetten sista halmstrået

För Erkinheimo och många andra är just stafetten det enda sättet att ta sig till EM och många har satsat stenhårt på just stafetten i år.

- Vissa har inte kapaciteten att ta sig till EM på de individuella sträckorna, så då kan en plats i EM via stafetten vara en väldigt stor sak.

Det som grämer Erkinheimo är också sättet som beslutsfattarna har agerat.

- Ingen av beslutsfattarna har berättat åt oss varför vi inte får åka.

Just nu är dessutom endast 15 lag anmälda till EM. Bland annat Turkiet som ligger bakom Finland i rankingen. Det vill säga en plats skulle ännu vara öppen. Men enligt Kemppainen har inte Finland blivit erbjuden den sista platsen.

- Vi har inte ännu åtminstone fått ett sådant erbjudande. Jag har inte ens tänkt på ett sådant alternativ. Jag har inte hört om att det europeiska friidrottsförbundet skulle i efterhand ta in flera lag.

Diskussion om artikeln