Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kampsportare uppmanas donera blod

Från 2016
Uppdaterad 23.06.2016 08:43.
Provrör med blod
Bildtext Provrör med blod.
Bild: Marja Helander/Röda korset

Kampsportföreningen BJJ Vasa uppmanar sina medlemmar att ge blod. På Röda korsets blodtjänst välkomnar man alla blodgivare, speciellt inför midsommar.

Idén till uppmaningen kom från klubbens styrelse. Samtidigt som medlemmarna donerar blod deltar de i utlottningen av biljetter till en stor internationell kampsportstävling, ADCC, som ordnas för första gången i Finland, i Helsingfors, hösten 2017.

- Vi vill göra någonting bra och nyttigt. På träningarna påminner vi våra medlemmar om att de ska gå och ge blod, säger Riku Leinonen.

Riku Leinonen från BBJ Vasa.
Bildtext Riku Leinonen.
Bild: Yle/Anna Ruda

Kampsportsförening BJJ Vasa utövar Brasiliansk jujutsu, submission wrestling och MMA (mixed martial arts). Den tionde juni gav hela styrelsen blod och Leinonen har gett blod en gång tidigare.

- Det känns bra när man har gett blod. Det är bra att man blir påmind om att ge blod ibland, säger Leinonen.

Susann Ekblom-Kullberg, specialläkare på Röda Korsets blodtjänst, berättar att blodläget under början av veckan ser bra ut. Man har fått in mycket blod och sjukhusen hade också kvar blod sedan förra veckoslutet. Inför midsommar behövs i alla fall blodgivare eftersom det behövs färska trombocyter.

Susanne Ekblom-Kullberg
Bildtext Susann Ekblom-Kullberg.

Inför större helger brukar blodtjänst påminna om att det behövs blod, så också nu inför midsommar.

- Framför allt vill vi att folk kollar upp vår blodbarometer . Om man ser att dropparna är tomma ska man komma ganska snabbt och om de är halvfulla ska man komma inom de närmaste dagarna. Vi behöver drygt 900 blodgivare varje dag, säger Ekblom-Kullberg.

Behövs blod också efter midsommar

Ekblom-Kullberg påminner om att man ska komma ihåg blodgivningen också efter midsommar.

- Trombocyterna håller bara i fem dagar, så de är inte så fräscha i nästa vecka, säger Ekblom-Kullberg.

Vid längre helger används mest blod ur de stora blodgrupperna A+ och O+.

I Vasa kan man ge blod torsdagen den 23.7 i Jakobstad ordnas nästa blodgivningstillfälle den sjunde juli, i Närpes den åttonde juli och i Karleby 14 juli.

Trots att det inte längre finns någon blodtjänstbyrå i Vasa har blodgivarna, enligt Ekblom-Kullberg, fortsatt att donera blod.

- Vi är jätteglada över att blodgivarna har hittat till de mobila tillfällena, delvis säkert tack vare att vi skickar kallelser, säger Ekblom-Kullberg.

Donerat blod används främst vid olyckor, stora operationer, cancervård, förlossningar och till nyfödda.

Diskussion om artikeln