Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Början till slutet för tidningen Östnyland"

Från 2016
Tidning
Bild: Yle/Mikael Kokkola

På onsdag kom nyheten att tidningen Östnyland ska utkomma bara två dagar i veckan. Det kan vara början till slutet, säger Rolf Gabrielsson. Han är Borgåbladets och Itäväyläs före detta chefredaktör och en engagerad läsare.

KSF Media ska göra sig av med 53 årsverken, alltså ungefär en fjärdedel av de anställda. Det blev också klart att tidningarna Östnyland och Västra Nyland ska utkomma bara två dagar i veckan i pappersformat.

Rolf Gabrielsson ser på den tråkiga nyheten både som läsare och som tidningen Borgåbladets före detta chefredaktör.

Rolf Gabrielsson
Bildtext Rolf Gabrielsson.
Bild: Yle/ Bettina Aspfors

Dyster prognos

Det kommer inte att gå att sköta daglig nyhetsbevakning i pappersformat med en tvådagarstidning – inte ens med de skickliga journalister som tidningen har, anser Gabrielsson.

- Jag vill inte riktigt ta de orden i min mun, men dessvärre tror jag att det är början till slutet.

Gabrielsson påpekar att det fortfarande finns många som antingen föredrar eller rentav är beroende av pappersformatet. Därför misstänker han att tidningen kommer att fortsätta att tappa prenumeranter.

”Lokalt från början till slut”

Enligt KSF Media ska tidningarna publicera nyheter på webben varje dag. Rolf Gabrielsson varnar för alltför stor tro på det digitala. Enligt honom håller den stora digitala boomen på att trappas ner ute i världen.

Dessutom måste Östnyland konkurrera med andra lokala nyhetsmedier på webben, till exempel Yle Östnyland.

Han har klara besked för vad tidningen borde satsa på för att få ut det mesta av de två dagar den har.

- Ett lokalt material från början till slut. Vi var flera som aldrig förstod varför man riktade sig in på att vara mycket mer än en lokaltidning med nyheter från hela landet och utomlands och långa featurereportage som inte har något med regionen att göra. Där tycker jag man gjorde en fatal miss.

Diskussion om artikeln