Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nya språkkrav för sjukskötare som vill arbeta i Sverige

Från 2016
Uppdaterad 27.06.2016 22:31.
Vård, sjukhus, patient
Bild: Yle/Tiina Karjalainen

Sverige införde i april nya regler för sjukskötare som fått sin utbildning utanför Sverige. Finländska sjukskötare som ansöker om legitimation för att arbeta i Sverige måste bevisa att de kan svenska, trots att de har svenska som modersmål. Numera kostar det också att ansöka om legitimation i Sverige.

Sonja Aspinen har ett bemanningsföretag som rekryterar sjukskötare från Finland till Sverige. Hon har gjort det sedan 2001 och det har hittills fungerat smidigt. I år stötte hon ändå på ett oväntat problem, de sjukskötare hon hade rekryterat inte blev legitimerade och inte kunde börja jobba i början av juni som det var tänkt.

I Sverige råder det stor brist på sjukskötare just nu och enligt Aspinen är det katastrofalt att de finländska sjukskötarna inte fått sin legitimation.

– Det är hemskt, ganska många arbetsplatser måste stänga sina avdelningar och våra svenska kolleger får inte sina semestrar beviljade när det inte finns vikarier, det är en patientsäkerhetsfråga. Det är katastrof här i Stockholm, säger Aspinen.

Ändringar i patiensäkerhetsförordningen

Orsaken till att sjukskötarna inte fick sin legitimation är en ändring i patientsäkerhetsförordningen som trädde i kraft i mitten av april. För att få legitimation måste man ha tillräckliga kunskaper i svenska, danska eller norska.

För att uppfylla de nya språkkraven måste man bevisa för Socialstyrelsen att man kan svenska, danska eller norska med ett intyg - även om man talar språket som modersmål. Tidigare var det på arbetsgivarens ansvar att kontrollera att de som anställdes hade tillräckliga språkkunskaper. Samtidigt infördes också en avgift som måste betalas för att få bli legitimerad sjukskötare i Sverige.

Enligt Helena Scarabin, som är chef vid behörighetsenheten vid Socialstyrelsen, gäller språkkravet och avgiften dem som har lämnat in ansökan om att få legitimation efter den 15 april i år.

– Man kan bevisa sina kunskaper i svenska till exempel genom att visa upp sitt gymnasiebetyg eller ett bevis på att man gått utbildningen på svenska, säger Scarabin.

Enligt Scarabin tror man inom Socialstyrelsen också att det kommer att komma in färre ansökningar om legitimation på grund av den nyinförda avgiften.

– Vi tror att vi kommer att få in färre ansökningar och kommer att kunna handlägga dem snabbare, säger Scarabin.

Bristfällig information

Enligt Sonja Aspinen har informationen om ändringen i språkkraven varit bristfällig. På Socialstyrelsens webbsida för arbetsgivare har det funnits föråldrad information med uppgifter om att socialstyrelsen inte kontrollerar språkkunskaperna. Den informationen togs bort först i slutet av maj.

Helena Scarabin vid Socialstyrelsen medger att informationen för arbetsgivare borde ha uppdaterats tidigare, men att informationen varit rätt på den sida som riktar sig till den sökande.

– Informationen till arbetsgivare borde ha uppdaterats samtidigt som informationen till den sökande, men det viktigaste är ju att den sökande har fått information om gällande regelverk, säger Scarabin.

För dem som behöver få legitimation för att arbeta i sommar säger Scarabin att de kan komplettera sin ansökan genom att skicka in ett intyg.

Enligt Aspinen har ändå de flesta sjukskötare som hennes företag hade rekryterat till Stockholm redan sökt sig till andra jobb.

– Största delen har redan beslutat att sommarjobba i Finland eller i Norge, säger Aspinen.