Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Mediepodden: Ylerapporten ingen kioskvältare

Från 2016
Micaela Röman och Alex Fager gör tillsammans den Finlandsvenska mediepodden
Bildtext Micaela Röman och Alex Fager gör tillsammans den Finlandsvenska mediepodden
Bild: Svenska Yle / grafik Johan Lindström

Arto Satonens (saml.) grupp som funderat över Yles finansiering och uppdrag är nu färdiga med sin rapport.

Rapportens innehåll väckte inga större reaktioner i vardagsrummen men nog bland tidningshusens chefredaktörer. Det heter att Yle nu kan fortsätta vurma för politikerna.

Tidningen Keskisuomalainen frågar sig till och med vem som egentligen bestämmer, Yle eller politikerna.

Tidningen Östnylands chefredaktör, mediepoddaren, Micaela Röman förstår sig inte på kritiken. Hon påpekar också att den nya förvaltningsrådsmodellen med uttökat mandat i förhållande till Yles strategi, nu känns närmare verksamheten än tidigare. Röman frågar sig om det inte ökar det politiska inflytande över public service.

Satonens rapport innehåller också en rekommendation om det regionala innehållet och hur det inte får presenteras i form av ingångssidor på Yles webbplats. Även den här tanken torpederas av Röman, som tycker att gruppen förlorat publikperspektivet. Röman tror inte att regiontidningarna vinner på att Yle försöker gömma sitt regionala innehåll.

Frågan om hur man presenterar det regionala innehållet är någonting som Yle måste definiera och analysera ordentligt, innan man funderar på en ny modell, menar Alex Fager i Mediepodden.

Poddiskussionen kretsar också kring frågan om ett bolag som FNB, med tre storägare i spetsen, skall gynnas på det sätt som rekommenderas i rapporten.

Den finlandssvenska mediepodden diskuterar också höstens förändringar på Yle Vega och ständigt konkurshotade Radio Helsinki vars chefredaktör, Maria Veitola, bestämt sig för att lämna företaget

Den finlandssvenska mediepodden: Vi rotar i Satonen-gruppens rekommendationer och undrar hur många liv Radio Helsinki har kvar

Programmet är inte längre tillgängligt

Den finlandssvenska mediepodden är ett samarbete mellan KSF Media och Svenska Yle.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln