Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Centern prickar Tiilikainen - får skriftlig varning

Från 2016
Uppdaterad 23.06.2016 16:39.
Riksdagsledamot Kimmo Tiilikainen (C)
Bild: All Over Press

Centerns riksdagsgrupp har efter omröstning beslutat ge jord- och skogsbruksminister Kimmo Tiilikainen en skriftlig varning för utnämningsprocessen kring Forststyrelsens nya verkställande direktör.

Tiilikainen föreslog sin personliga favorit Pentti Hyttinen för posten, och förbigick därmed den nuvarande vd:n Esa Härmälä (C). Hyttinen utnämndes på onsdagen.

24 medlemmar i Centerns riksdagsgrupp röstade för en skriftlig varning medan 8 ville rösta om misstroende för Tiilikainen.

Pentti Hyttinen är tidigare landskapsdirektör i norra Karelen. Centerns riksdagsgrupp har efter omröstning beslutat ge jord- och skogsbruksminister Kimmo Tiilikainen en allvarlig skriftlig varning för utnämningsprocessen kring Forststyrelsens nya verkställande direktör.

Mycket exceptionell process

Meningsutbutet under riksdagsgruppens möte var uppenbarligen ovanligt hetlevrat , eftersom riksdagsmännens och ministarrnas assistenter tvingades lämna mötet. Också riksdagsgruppens ordförande Antti Kaikkonen betecknar fallet som ytterst exceptionellt.

Kepu sviker alltid

I samband med utnämningen av Hyttinen till Forststyrelsen erbjöds Esa Härmälä tjänsten som överdirektör för landsbygdsverket (Mavi). Härmälä ville inte ta emot jobbet.

Härmälä hade gärna fortsatt som vd för Forststyrelsen, och så här beskriver han på twitter upplevelsen av att bli sidsteppad:

- Jag gick med i Kepu år 1969. Kompisarna varnade att Kepu sviker alltid - kanske dags att tro på dem!

Tiilikainen: Jag borde ha lyssnat bättre

Jord- och skogsbruksminister Kimmo Tiilikainen sade efter gruppmötet i riksdagen på torsdagen att han tar varningen på stort allvar.

- Åtminstone har jag lärt mig att jag borde ha lyssnat mer på riksdagsgruppen, och kommunicerat bättre med den.

På frågan om han i något skede har övervägt att avgå svarade han att det inte finns någon orsak att göra det. Han sade också att han inte ångrar valet av Pentti Hyttinen.

Kimmo Tiilikainen: Jag är ödmjuk inför varningen, jag borde ha lyssnat bättre - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln