Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ny situation för skrällgänget: Wales klar favorit i brittiskt derby

Från 2016
Uppdaterad 25.06.2016 19:01.
Programmet är inte längre tillgängligt
EURO 2016 i fotboll, åttondelsfinal: WAL - NIR - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

För andra gången på fyra EM-matcher ställs Wales mot sina brittiska släktingar. I gruppspelet mot England var det Wales som var lillebror och uppstickare, i åttondelsfinalen mot Nordirland är walesarna givna favoriter efter att ha tagit sig vidare som övertygande gruppvinnare.

Wales–Nordirland

Åttondelsfinal, Paris, kl. 19.
Matchen sänds i TV2 och på Arenan och refereras på svenska av Christoffer Herberts.

Förutsättningar:

Två brittiska lag som för första gången är med i ett EM-slutspel och som bägge kom till Frankrike som underdogs. Men sedan tar likheterna slut.

Wales har imponerat och fortsätter turneringen som gruppvinnare. Med 6–3 har walesarna faktiskt EM:s bästa målskillnad. Inget lag har gjort fler mål än Wales, som prickat in dubbelt fler än upphaussade Tyskland och Italien, som bägge kallats gruppspelets bästa lag.

Nordirland tog sig däremot vidare som fjärde bästa grupptrea, det vill säga som 16:e och sista lag. Med uppoffrande försvarsspel bidrog nordirländarna starkt till att C-gruppen blev den målsnålaste i EM:s historia.

Walesstjärnan Gareth Bale har ensam gjort mål i tre matcher, hela Nordirland har bara lyckats med målskyttet i en av sex halvlekar.

Därför är Wales klar favorit, men bägge lagen gläds över det kommande motståndet. Walesarna möter garanterat hellre sina grannar än Turkiet/Tjeckien som annars var aktuella. Och i Nordirland kan man knappt förstå turen över att i knockoutskedet få ställas mot ett lag som på pappret är svagare än de grönvitas gruppmotståndare Tyskland och Polen.

Håll koll på:

Joe Ledley, Wales.
Gareth Bale och Aaron Ramsey är stjärnorna som bägge vandrar in gruppspelets All Star-elva. Men mot Nordirland behövs också brittiska bollvinnare på mittfältet. Ledley gjorde en smått mirakulös comeback efter ett benbrott i maj, och krigaren från Crystal Palace blir ovärderlig i åttondelen.

Michael McGovern, Nordirland.
Stod för en av turneringens svettigaste målvaktsinsatser när han höll siffrorna nere i 0–1-förlusten mot Tyskland. En av EM:s sannsagor, 31-åringen blev nordirländsk förstakeeper för ett år sedan och är för närvarande klubblös efter att den gångna säsongen ha släppt in 61 mål för skotska tabelltian Hamilton.

Historien:

Wales har övertaget också när det gäller inbördes möten, walesarna har inte förlorat mot Nordirland på åtta matcher, fyra segrar och fyra oavgjorda.

Senast lagen möttes var i en träningsmatch i mars, då Wales på hemmaplan med nöd och näppe fick 1–1 efter en sen kvittering på straff. Men då var duon Bale och Ramsey inte med, Wales är ett helt annat lag med dem.

Utropstecknet:

Att Nordirland kommit så här långt är onekligen ett utropstecken i sig. När det gäller träningslandskamper dras nordirländarna nämligen med en av fotbollsvärldens värsta sviter. Nordirland har inte vunnit en träningsmatch på bortaplan på nästan tio år, och har i den sviten gjort futtiga två mål på de 18 senaste bortamatcherna. Senaste segern? 2–1 mot Finland i Helsingfors i augusti 2006.

Frågetecknet:

Gissa varifrån domaren kommer i en åttondelsfinal mellan Wales och Nordirland?

Nå såklart från England. En bra blandning, tyckte uppenbarligen Uefa då Martin Atkinson får uppdraget bara tre dagar efter att han dömt målkalaset mellan Ungern och Portugal.

Troliga laguppställningar:

Wales:
Hennessey – Gunter, Chester, Williams, Davies, Taylor – Allen, Ledley, Ramsey, Bale – Robson-Kanu

Nordirland:
McGovern – Evans, Cathcart, McAuley, Hughes – Dallas, Norwood, Davis, Evans, Ward – Washington

Referentens tips:

Livsfarlig match för ett favorittippat Wales, men Bale och Ramsey har så mycket mer offensiv klass än nordirländarna att de rödklädda ska fixa det här till slut. 1–0 eller 2–1, men bli inte förvånade om det krävs förlängning.

Diskussion om artikeln