Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Sanna Nielsen gör debut som Allsångsledare – är “förväntansfullt nervös”

Från 2016
Sanna Nielsen är ny programledare för Allsång på Skansen 2016.
Bildtext Sanna Nielsen är ny programledare för Allsång på Skansen 2016.
Bild: SVT / Janne Danielsson

I år är det en ny programledare för det folkkära programmet Allsång på Skansen. Sanna Nielsen som tar över rollen efter Petra Marklund, och inför premiären är hon förväntansfullt nervös.

Svensk sommar i tre ord stavas Allsång på Skansen, och den sommartraditionen ska Sanna Nielsen inviga i år. Det är ett jobb hon ser framemot att få göra, men nervositeten finns också där.

– Jag har varit nervös länge. Men jag är inte oroligt nervös, jag är bara förväntansfullt nervös. Och jag tror det är ganska bra att vara lite nervös, att man får lite adrenalin. Jag känner mig redo nu!

Vad ser du mest framemot?

– Oj, det är nog en kombination av allt. Men framförallt programmet och att få komma ut här och få sjunga “Stockholm i mitt hjärta” och bara blicka ut över folkhavet. För mig kommer det nog bli lite nostalgiskt eftersom jag var här när jag var 11 år gammal första gången och var jättenervös. Och nu är det ju 20 år sedan, så det kommer nog bli lite blickar tillbaka för mig.

Allsång på Skansen: Sanna Nielsen om Allsång på Skansen - Spela upp på Arenan

Elva år gammal medverkade alltså Sanna i Allsång på Skansen, som då leddes av Lasse Berghagen. Efter det har det även blivit fler uppträdanden på Sollidenscenen, och därmed har Sanna Nielsen vanan inne. Också “Stockholm i mitt hjärta” sitter.

– Den har jag kunnat i så många år kan jag säga! Jag har ju haft äran att få vara med i programmet som artist några gånger så det är ju det första man måste kunna.

Numera trygg på scen

I dag är Sanna Nielsen en rutinerad och folkär artist, men hon har inte alltid varit lika säker i sig själv. Det är också den största skillnaden från hennes första uppträdande jämfört med nu.

– Största skillnaden är nog att jag inte är så blyg längre som jag var då. Och osäker. Jag kan fortfarande vara blyg och osäker i vissa situationer, men att stå på scen är något jag känner mig väldigt trygg med. Och det gjorde jag då också, men inte på samma sätt som idag. Jag har blivit lite äldre, det är väl det.

Hur har du nått upp till den här mera säkra sidan?

– Bara rutin och erfarenhet, och att man har fått kasta sig in i utmaningar. Och det här är ju verkligen en utmaning för mig. Så jag tror att det är det som gör det, man måste bara leva livet.

Miriam Bryant, Sanna Nielsen och Frans poserar med ett jordgubbsfat
Bildtext Sanna Nielsen med två av gästerna i det första programmet, Miriam Bryant och Frans.
Bild: Yle / Daniel Nylund

I den populära talkshowen Skavlan har Sanna Nielsen pratat ut om en barndom som präglades av mobbning. När hon nu tar en titt i backspegeln tycker hon det är skönt att växa upp och framförallt växa ifrån det.

– Jag tycker det känns så skönt att man har blivit äldre och äldre, att jag har börjat ta saker mindre allvarligt. Sen är det klart att den tiden i skolan var ju inte alls kul, att bli mobbad och så där.

Känns det här som någon sorts revansch för dig?

– Det är klart att det taggar mig för varje utmaning jag gör. I den här branschen blir man så bedömd hela tiden och då måste man hitta lugnet i sig själv och känna sig trygg med sig själv. Och det gör jag verkligen idag. Jag vet efter 20 år i branschen att det är så, det finns de som tycker och tänker, och det är så välkommet. Det är någonting som jag har lärt mig under de här åren som har gått: att bli bedömd.

Allra minst nu som programledare för ett av Sveriges populäraste program…

-Ja, vad ger man sig in i! Nej men det är ju så rotat i den svenska folksjälen och det ska tyckas och tänkas om det här programmet. Men sedan känner jag också att jag kan ju inte göra annat än att gå in på scenen och göra mitt bästa.

Men Sanna Nielsen tror att det den här säsongen av Allsång på Skansen kommer gå hem hos tittarna.

– Jag vill försöka få så många som möjligt att gilla det vi har jobbat fram, för jag är ju inte själv utan vi är ett stort team bakom detta. Och vi är stolta över det här, och jag tror att alla kommer – kanske inte alla – men jag tror att de kommer vara stolta och glada över det vi gör här i programmet. Det hoppas jag.

Tisdagen den 28 juni kör säsongen igång kl. 21 i Yle Fem. Gäster i premiäravsnittet är Benny Anderssons Orkester, Frans och Miriam Bryant.

Årets artister under pressdagen för Allsång på Skansen 2016
Bildtext Årets artister under pressdagen för Allsång på Skansen 2016
Bild: Yle / Daniel Nylund

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln