Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Gå i mina skor

Från 2016
Kakaoböna i Panamadjungeln.
Bild: Nanette-Marie Forsström / Yle

"Gå i mina skor" är ett programkoncept som ger dig en djupare förståelse för orättvisor i världen. 2015 genomfördes konceptet under namnet "Enkelbiljett till Europa" och utsågs av utbildningsfonden Koura som årets nyhets, sport och aktualitetsinnehåll - nästa år kunde chokladen stå i fokus.

Få vet att nästan all choklad som produceras i världen är oetisk. Den enda chokladen på marknaden som man vet att inte tillkommit med hjälp av t.ex. barnarbetskraft är den som är märkt med rejäl handel-loggan. Ghana och Elfenbenskusten är världens största kakaoländer och underleverantörer används av de stora chokladföretagen för att köpa in kakao. Företagen säger att de omöjligt kan kontrollera hur det ser ut på varje enskilda kakaoodling. Det här betyder också att våra inhemska producenter inte kan garanterna att deras choklad inte är resultatet av barnarbetskraft eller slaveri.

"Gå i mina skor" skulle ge dig möjligheten att själv skörda de kakaobönor som krävs för chokladplattorna och samtidigt ge dig bättre insikt i hur processen går till och vilka förhållanden som råder i en industri vi vet väldigt lite om - men många konsumerar dagligen.

Catariina Salo

Formuläret är inte längre tillgängligt.

Tyck till om Svenska Yles övriga programidéer för 2017

Diskussion om artikeln