Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Cameron avgår senast i höst

Från 2016
Uppdaterad 24.06.2016 17:17.
David Cameron avgår i oktober. - Spela upp på Arenan

Storbritanniens premiärminister David Cameron kommer att avgå inom några månader på grund av nederlaget för REMAIN-sidan i gårdagens folkomröstning.

Cameron sade i ett kort uttalande utanför sitt kansli på Downing street 10 att han sitter kvar på sin post tillsvidare, men att de konservativa bör få en ny ordförande och landet en ny premiärminister senast vid partikongressen i oktober.

- Jag gör allt jag kan som premiärminister för att hålla skeppet på rätt köl men jag tycker inte att det vore rätt av mig att vara den kapten som styr landet till nästa mål, sade Cameron.

- Jag älskar det här landet och jag kommer att göra allt jag kan för att hälpa till, tillade den uppenbart rörde Cameron.

Han konstaterade att det är viktigt med kontinuitet och att det är den nye premiärministern som får avgöra när den officiella processen för att lämna EU inleds.

- Jag tycker att det är rätt att den nye premiärministern fattar beslutet om att utlösa artikel 50 och att inleda processen om ett utträde ur EU.

Artikel 50 i Lissabonfördraget stakar ut riktlinjerna för förhandlingarna om ett utträde som bör ha avslutats inom två år från det att förhanlingarna inleddes.

Cameron tillade att det inte var lätt att fatta beslutet om att avgå efter en övergångsperiod, men att det ligger i nationens intresse att ha en period av stabilitet innan nya ledare tar över.