Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Brexit kan få stor påverkan på fotbollen i England

Från 2016
Uppdaterad 24.06.2016 16:31.
Leicester-spelare firar en fullträff.
Bild: All Over Press

Storbritanniens val att lämna EU kan komma att få konsekvenser också för bland annat Premier League. Nu kan det bli svårare för spelare att få arbetstillstånd.

Det engelska fotbollsförbundet FA har länge haft klara riktlinjer när man beviljar arbetstillstånd. För att en spelare som inte kommer från ett EU-land ska få arbetstillstånd krävs det idag att man spelat en viss andel av hemlandets landskamper under de senaste två åren.

Om landslaget ligger bland de tio bästa i världen måste spelaren ha spelat minst 30 procent av matcherna. För länderna på plats 11-20 gäller 45 procent medan plats 21-30 kräver 60 procent av matcherna.

Storbritanniens val att lämna EU gör nu att dessa regler kan komma att gälla för alla spelare som inte har brittiskt pass.

– Brittiska klubbar kan tvingas köpa endast stora stjärnor från länder som ligger högt uppe på världsrankingen. Det leder till att löner och övergångssummor ökar då man värvar etablerade spelare från länder i EU.

– Det gör också att man kan missa stora talanger, säger Babatunde Buraimo på University of Liverpool till tidningen The Telegraph inför omröstningen.

Ingen omedelbar förändring

I nuläget finns det enligt The Telegraph över 100 spelare som inte lever upp till kravet. Bland dessa finns namn som N´Golo Kanté, Dimitri Payet och Anthony Martial. Ingen av dessa tre var etablerade landslagsspelare då de flyttade till Premier League förra sommaren.

Det har tidigare också spekulerats i att det kan göras undantag för fotbollsspelare om Storbritannien lämnar EU och på fredagsmorgonen gav avgående premiärministern David Cameron åtminstone för stunden lugnande besked.

– För britter som lever utomlands samt för EU-medborgare som bor i Storbritannien som kommer det inte att ske några omedelbara förändringar, sa Cameron.