Skotsk självständighet på tapeten igen efter brexit
Europeiska rådets ordförande Donald Tusk säger att det är omöjligt att förutspå de politiska följderna av folkomröstningen i Storbritannien.
Tusk medger att han hade hoppats på ett annat resultat och att han är fullt medveten om hur dramatisk den här stunden är.
- Men det här är inte en stund för hysteriska reaktioner. Jag vill försäkra alla att vi var förberedda på ett negativt scenario.
Han underströk att EU är fast besluten att hålla de kvarvarande 27 medlemsländerna eniga.
Det som inte dödar härdar
EU-rådet s ordförande Donald TUsk
- Jag har talat om en möjlig brexit med statsministrar, presidenter och chefer för EU-institutioner under de senaste två dagarna. För oss alla utgöra unionen ramarna för vår gemensamma framtid och jag vill försäkra er att det inte uppstår något legalt vakuum, sa Tusk i ett uttalande.
Han tillade att processen för ett utträde är klar och inskrivet i avtal och att EU-lagar gäller i Storbritannien ända tills utträdet blir officiellt.
- Det är sant att de senaste åren har varit de svåraste i historien för EU, men så som min far brukade säga så det som inte dödar härdar oss, sade Tusk.
Ny omröstning om självständigt Skottland.
Skottlands försteminister Nicola Sturgeon säger för sin del att det är högst sannolikt att skottarna röstar på nytt om självständighet.
REMAIN-sidan fick en klar majoritet i Skottland där samtliga 32 distrikt röstade för att stanna kvar i EU.
62 procent av skottarna röstade för att stanna kvar medan 38 procent ville lämna EU.
- Omröstningen här gör det klart att Skottlands folk ser sin framtid som en del i Europeiska unionen, säger Sturgeon.
Har inställningen till Storbritannien förändrats ?
Skottarna röstade år 2014 för att stanna kvar i Storbritannien men även andra politiska ledare än Sturgeon i Skottland förutspår att debatten om en ny folkomröstning kommer igång omedelbart.
Den förre försteministern Alex Salmond sade rakt ut att Skottland sannolikt kommer att eftersträva en ny folkomröstning.
En orsak till att en knapp majoritet av skottarna för knappt tre år sedan röstade för att stanna kvar inom Storbritannien var hotet om att ett självständigt Skottland måste lämna EU eller ansöka om medlemskap på egen hand.
Den stora frågan nu om många skottar som då röstade för Storbritannien har ändrat åsikt efter att brexit vann.
En majoritet av nordirländarna röstade också för att stanna kvar i EU och nordirländska nationalistledare har redan hunnit kräva att Nordirland lämnar Storbritannien och ansluter sig till Irland i stället.