Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyska reaktioner på brexit: ”Ute är ute”

Från 2016
Uppdaterad 24.06.2016 16:39.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel
Bild: EPA

Också i Tyskland är många av de ledande politikerna besvikna över att Storbritannien nu lämnar den Europeiska unionen. Man talar om allvarliga konsekvenser för EU, men den största bördan kommer britterna själva att tvingas bära.

– EU är starkt nog att klara av också den här utmaningen, var förbundskansler Angela Merkels sista ord då hon under eftermiddagen kom med ett utlåtande gällande den brittiska folkomröstningen.

I övrigt säger Merkel att hon inte kan annat än att beklaga det brittiska beslutet. Hon talar om att det handlar om en vändpunkt för Europa och den europeiska integrationsprocessen.

Samtidigt manar Merkel till lugn. Hon varnar för att nu fatta förhastade beslut som ytterligare splittrar unionen.

– Vi måste i lugn och ro analysera situationen och gemensamt fatta de riktiga besluten, konstaterade Merkel under en presskonferens i Berlin.

Enligt Merkel måste man nu också försöka komma åt och åtgärda de problem som i alla medlemsländer leder till stora grundläggande tvivel gentemot unionen. Det här är enligt Merkel en uppgift för såväl EU som för de enskilda medlemsländerna.

– I en allt mer globaliserad värld har enskilda nationalstater ett problem att hävda sig. Som en del av EU klarar man av det här, konstaterade Merkel och hon glömde inte heller att föra fram att EU är en garanti för fred i Europa.

– För Tyskland har ett fungerande europeiskt samarbete högsta prioritet.

"Bitter dag"

Förutom förbundskanslern har också många andra ledande tyska politiker ventilerat sin besvikelse över det brittiska beslutet.

Finansminister Wolfgang Schäuble sade idag i Berlin att man nu gemensamt måste försöka göra det bästa av beslutet.

– Personligen skulle jag ändå ha önskat mig ett annat resultat i folkomröstningen, fortsätter Schäuble.

Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier talar om en bitter dag för Europa och Storbritannien. Steinmeier har redan bjudit in sina kolleger från Frankrike, Italien och Beneluxländerna till ett möte i Berlin i morgon.

Utrikesministrarna från EU:s sex grundarländer ska sätta sig ner för att diskutera aktuella europapolitiska frågor, heter det från det tyska utrikesministeriet.

Också förbundskansler Merkel kommer att träffa flera ledande europeiska politiker under de kommande dagarna.

På måndag träffar hon Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, Frankrikes president François Hollande och Italiens premiärminister Matteo Renzi i Berlin. Målet är att dra upp riktlinjerna för EU-toppmötet på tisdag.

Camerons fel

Från tyskt håll poängterar man också att Storbritannien nu har gjort sitt val och det är ett val som i synnerhet britterna själva nu måste leva med.

– Ute är ute, det går inte att ha det bästa från två världar, säger kristdemokraten Elmar Brok som är ordförande för utrikesutskottet i Europaparlamentet. Han efterlyser också en viss hårdhet i de kommande förhandlingarna med Storbritannien, bara på så sätt kan man se till att andra länder inte följer Storbritanniens exempel.

I en intervju för rundradiobolaget ZDF ger Brok också premiärminister David Cameron skulden för Storbritanniens utträde ur unionen.

– Att det går så här är ingen överraskning, då Cameron i tio år har fört fram hur dåligt Europa är, säger Brok.

På den här punkten får Brok uppbackning av alla partier i den tyska förbundsdagen. De flesta av förbundsdagsgruppernas ledare kommer idag med hård kritik mot Cameron och hans politik gentemot EU.

Samtidigt betonar man att EU senast nu måste reformeras och att man måste vinna de europeiska medborgarnas förtroende.

– Det här måste ses som en allvarlig alarmsignal för EU-länderna på kontinenten. Nu är det dags att på allvar ta itu med de centrala europeiska frågorna och låta nationalstaterna sköta det som de själva kan sköta bäst, säger socialdemokraten Peer Steinbrück.

Samtidigt är många övertygade om att största delen av tyskarna fortfarande är för ett EU-medlemskap.

– I Tyskland skulle ett sådant här resultat i en folkomröstning inte vara möjligt, säger Volker Kauder, ledare för kristdemokraterna i den tyska förbundsdagen.