Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Expressens förre chefredaktör Bo Strömstedt död

Från 2016
Den avlidne svenske författaren och publicisten Bo Strömstedt
Bild: Yle, Sebastian Dahlström, Wikimedia Commons

Den svenske författaren och publicisten Bo Strömstedt är död. Han var långvarig medarbetare och chefredaktör för Expressen, och kallades ibland Sveriges mäktigaste tidningsman.

Bo Strömstedt avled natten till den 24 juni efter en längre tids sjukdom. Han var 87 år.

Strömstedt var född i Vasa 1929. Hans far var pingstpredikant av värmländsk börd, hans mor kom från Åland. På grund av faderns arbete flyttade familjen ofta, och unge Bo hann bo i både Österbotten, Ekenäs, Värmland och Skåne.

Strömstedt blev filosofie kandidat vid Lunds universitet 1950, litteraturredaktör vid Expressen 1952 och chef för tidningens kulturredaktion 1961. År 1977 tillträdde han som chefredaktör, en post som han innehade till 1991.

Bo Strömstedt var en ypperlig stilist med ett brett ämnesregister, som redan under sina första år som tidningsman åstadkom flera verkliga scoop. Han ville också skapa debatt, och göra tidningen till en plats där idéer och åsikter utväxlades och stötte samman.

”Kontroversen är kvällstidningens livsluft. Kontroversen var också min livsluft: meningsfulla bråk livade dagen och sinnet” lyder en av hans formuleringar i memoarboken Löpsedeln och insidan från 1994.

Kekkonenkritik skapade rabalder

Flera framstående författare, bland annat Vilhelm Moberg och Astrid Lindgren, skrev regelbundet i Expressen under Bo Strömstedts tid. Astrid Lindgrens mest bestående insats blev den satiriska sagan "Pomperipossa i Monismanien" som publicerades i tidningen den 10 mars 1976, och som ledde till det socialdemokratiska valnederlaget i september samma år.

I Finland minns man kanske ännu bättre Expressens och Strömstedts oförställda kritik mot Urho Kekkonens beslut att ställa upp som president 1978. Ledaren "Kekkonen - en fara för Finland" den 25 september 1977 vållade mycket debatt i pressen och diplomatiska förvecklingar.

”Den siste av 1900-talets stora tidningsmän”, kallades Bo Strömstedt i Sydsvenskan vid sin 80-årsdag.

Bo Strömstedt var sedan 1953 gift med Margareta Strömstedt, författare (bland annat till en biografi över Astrid Lindgren) och producent av barn- och ungdomsprogram vid Sveriges Radio och TV. Popmusikern och låtskrivaren Niklas Strömstedt är deras son.

Diskussion om artikeln