Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brittiskt EU-utträde tog finländska parlamentariker på säng

Från 2016
Uppdaterad 24.06.2016 23:30.
Europaparlamentets plenisal i Strasbourg
Bildtext Europaparlamentets plenisal i Strasbourg
Bild: Bild: Europaparlamentet - Audiovisuella enheten

Folkomröstningen om Storbritanniens EU-medlemskap förutspåddes bli mycket jämn, men beskedet om att landet kommer att lämna EU kom ändå som en överraskning för de finländska europaparlamentariker som arbetar i unionens hjärta.

- Röstningsresultatet kom ärligt talat som en överraskning, men jag är väldigt nöjd. EU har varit på väg mot en väldigt oroväckande riktning vad gäller den politiska integrationen och det känns som att unionen inte länge finns till för att skapa mervärde för medlemsländerna utan istället blivit ett stormaktprojekt, säger Jussi Halla-aho (Sannf / ECR).

Också Paavo Väyrynen (C / Alde) gläder sig över britternas beslut. Den erfarna politikern tror att spänningarna kommer att öka i och med Storbritanniens EU-utträde.

- Till all lycka gick det så här! Jag tror att många andra länder också kommer att börja kräva folkomröstningar om utträde ur Europeiska unionen och börjar kräva att unionen mer får karaktären av ett förbund av självständiga stater. Samtidigt kommer den här situationen också att utnjyttjas i syftet att fördjupa integrationen i synnerhet i euroområdet, tror Väyrynen.

Samlingspartiets Sirpa Pietikäinen (EPP) grämer sig över britternas beslut. Pietikäinen säger sig vara mycket ledsen å finländarnas, européernas och i synnerhet de brittiska medborgarnas vägnar.

- Den ekonomiska räkningen som oundvikligen kommer av detta, riktas mot de allra fattigaste, säger Pietikäinen.

"Camerons eget Waterloo"

Centerns Hannu Takkula anser att Europeiska unionen under de senaste åren gjort många saker fel, men det var den konservativa premiärministern David Camerons löfte om folkomröstning som triggade Storbritanniens utträde.

- Att Cameron lekte med elden fick sina konsekvenser och Storbritannien röstade för utträde, vilket var lite väntat. Det här en Camerons eget Waterloo: han har splittrat sitt eget parti, sitt eget land och även Europeiska unionen, replikerar Takkula.

Petri Sarvamaa (Saml / EPP) anser att uppdelningen kan bli ett hot för sammanhållningen i hela Europa.

- Det problematiska i detta är att Storbritannien är helt tudelat och samma fenomen syns också i övriga delar av Europa. Nu måste vi agera så att Europa håller samman. I fall medlemsländerna börjar gå sina egna vägar finns det inte några vinnare, endast förlorare, konstaterar Sarvamaa.

De grönas Heidi Hautala anser att unionens största problem är att nationella ledare och politiker i medlemsländerna inte tar sitt ansvar utan istället gömmer sig bakom EU:s rygg i svåra frågor. Då visar sig också EU i ett mer negativt ljus, tror Hautala.

"Europeiska unionen har inte råd att gnälla"

Förhandlingarna om utträdet mellan EU och Storbritannien väntas bli svåra, trots att målsättningen är att bibehålla så goda relationer som möjligt också i framtiden.

- Europeiska unionen har inte råd att gnälla. Det finns bevisligen liv också utanför EU, där finns bland annat Schweiz, Norge och Island, påminner Jussi Halla-aho om.

Nils Torvalds (SFP / Alde) ser det som fullständigt omöjligt att Storbritannien skulle få någon slags specialrättigheter i framtiden.

- Medlemsländerna är svartsjuka på varandra. I fall någon tror att Storbritannien, som redan nu har bättre villkor än andra, skulle erbjudas ännu bättre, så är jag tvungen att säga att det lönar sig att ta sina mediciner genast på morgonen, säger Torvalds.

Vänsterförbundets Merja Kyllönen (Gue) önskar sig ryggrad av unionen i de kommande förhandlingarna i kabinetten.

- I fall England vill bort från unionen, så är de också ute och ska inte få någon specialställning eller möjlighet att mjölka åt sig grädden från sidan, utan något ansvar eller några förpliktelser gentemot andra, säger Kyllönen.

Stora förändringar att vänta

Enligt parlamentarikerna måste EU ömsa skinn, annars kommer unionen att förtvina.

- I fall EU inte nu kan ta en andningspaus och förnya sig, så finns det en stor risk för att unionen tynar bort och att nationerna röstar bort sig själva, tror Anneli Jäätteenmäki (C / Alde).

Pirkko Ruohonen-Lerner (Sannf / ECR) anser att folkomröstningen i Storbritannien är en bra väckarklocka för unionen, som tvingar fram en kursändring.

- I Europeiska unionen ligger beslutsfattandet väldigt långt från människorna och till och med från oss parlamentariker. Nu måste strukturerna förnyas och en hård ekonomisk bantningskur inledas, konstaterar Ruohonen-Lerner.

Socialdemokraterna skulle lösa de ekonomiska kriserna och politiska problemen genom ännu tätare samarbete.

- En förändring kommer definitivt att ske. Min förhoppning är att integrationen fördjupas, för annars kan det gå dåligt för unionen. I fall man inom EU inte får till stånd resultat gällande tillväxt och sysselsättning, så kommer utträdesviruset att börja sprida sig, tror Liisa Jaakonsaari (SDP / S&D).

- Nu är det dags att även i Finland föra en grundläggande diskussion om en hurdan europeisk union vi vill vara i, hoppas Miapetra Kumpula-Natri (SDP / S&D).

Finland förlorade kompanjon

Samlingspartiets Henna Virkkunen (EPP) är ledsen för att en av Finlands nära bundsförvanter är borta i och med Storbritanniens utträde.

- Storbritannien har varit en nära kompanjon till Finland till exempel i ekonomiska och inre frågor. Nu växer de övriga stora medlemsländernas betydelse, och de kan ha väldigt annorlunda tankar om utvecklandet av Europeiska unionen än vad britterna hade, säger Virkkunen.

Ursprunglig text: Samuli Harala / Yle uutiset

Diskussion om artikeln