Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Moody's varnar för följderna av brexit

Från 2016
Moody's logotyp utanför företagets kontor i New York sommaren 2011.
Bild: EPA/ANDREW GOMBERT

Kreditvärderingsinstitutet Moody's har gett en varning om den ekonomiska utvecklingen i Storbritannien efter att landet i torsdags röstade för att träda ut ur EU.

Stor osäkerhet präglar Storbritanniens framtid just nu och Moody's varnar för att landets kreditvärdighet kan komma att skrivas ner.

Enligt Moody's beror den nya varningen på den oförutsägbarhet som nu präglar beslutsfattandet i Storbritannien och på att den ekonomiska tillväxten sannolikt kommer att bli långsammare.

I fall Storbritannien inte lyckas förhandla till sig ett nytt handelsavtal med EU kommer tillväxtutsikterna att försämras, uppskattar Moody's.

Moody's kreditvärdighetsklass för Storbritannien är för tillfället är i den näst bästa klassen, det vill säga AA+.

Kreditvärderingsinstitutet Standard Poor's varnade i sin tur före torsdagens folkomröstning för att Storbritanniens kreditvärdighet troligen kommer att sjunka från den bästa AAA-klassen. Standard Poor's är den enda internationella kreditvärderaren som behållit Storbritannien i klassen AAA.

Storbritanniens finansminister George Osborne, som motsatte sig ett EU-utträde, varnade före folkomröstningen för att man måste ty sig till nya budgetnedskärningar eller skattehöjningar i fall landet bestämmer sig för att lämna EU.

Diskussion om artikeln