Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skottland förbereder en ny självständighetsomröstning

Från 2016
Uppdaterad 25.06.2016 19:36.
En arkivbild från september 2014 med anhängare av ett självständigt Skottland som viftar med skotska flaggan som är blå med ett vitt kors.
Bildtext En arkivbild från september 2014 med anhängare av ett självständigt Skottland.
Bild: EPA/GRAHAM STUART

Skottland förbereder för tillfället den lagstiftning som behövs för att en ny folkomröstning om ett självständigt Skottland kan ordnas, meddelade Skottlands försteminister Nicola Sturgeon på lördagen.

Skottlands regering höll ett krismöte under lördagen efter Storbritanniens folkomröstning om EU-medlemskapet, då Storbritannien valde att lämna EU.

Majoriteten av de skotska väljarna hade ändå velat stanna kvar i unionen.

Nicola Sturgeon säger också att man omedelbart kommer att inleda föhandlingar med EU och dess medlemsländer för att Skottland skulle kunna stanna kvar i unionen.

Skottlands försteminister NIcola Strurgeon (i mitten) tror att brexit kan leda till en ny folkomröstning om självständighet. Alla skotska valdistrikt röstade för att stanna kvar í EU.
Bildtext Skottlands försteminister Nicola Sturgeon.
Bild: EPA/ROBERT PERRY

Sturgeon lugnade också de EU-medborgare som bor i Skottland genom att säga att invandrare från andra EU-länder alltid är välkomna till Skottland.

I den förra folkomröstningen om självständighet år 2014 röstade skottarna för att stanna kvar i Storbritannien.

En orsak till att en knapp majoritet av skottarna för knappt tre år sedan röstade för att stanna kvar inom Storbritannien var hotet om att ett självständigt Skottland måste lämna EU eller ansöka om medlemskap på egen hand.

Ursprunglig artikel: Johanna Kippo/ Yle uutiset

Diskussion om artikeln