Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Falluja helt befriat från IS

Från 2016
Uppdaterad 27.06.2016 09:17.
Den irakiska armén säger sig ha befriat den sista IS-kontrollerade statdsdelen i Falluja, som föll utan att jiahdisterna avfyrade ett enda skott
Bildtext Den irakiska armén säger sig ha befriat den sista IS-kontrollerade stadsdelen i Falluja, som föll utan att jihadisterna avfyrade ett enda skott
Bild: EPA/NAWRAS AAMER

Den irakiska staden Falluja är nu helt under arméns kontroll efter att irakiska specialstyrkor intog den sista stadsdelen som kontrollerades av terroristgruppen IS.

- Jolan var jihadisternas sista fäste i staden och Falluja är nu helt befriat från terroristhotet, säger militärtalesmannen Sabah al-Norman.

- Det tog inte mer än två timmar för specialstyrkan att inta Jolan. Jihadisterna sköt inte ett enda skott, vilket bevisar att IS hade slagits redan innan vi anlände dit, tillägger al-Norman.

Åtminstone 1 800 jihadister dödades under offensiven, medan resten lyckades fly enligt militärkällor.

Den irakiska armén angriper nu IS ställningar nordväst om Falluja, där jihadisterna ännu håller stånd.

- Vi har ännu en pågående strid nordväst om Falluja. Vårt yttersta mål var aldrig centrum av Falluja, målet är att befria hela området, säger en anonym militär talesman till nyhetsbyrån AFP.

Humanitär katastrof

Den irakiska militäroffensiven mot Falluja inleddes i slutet av maj då tusentals invånare började fly från staden. Sammanlagt har minst 85 000 Fallujabor flytt från staden under den senaste månaden, enligt FN.

De flesta flyktingar lever nu i tältläger i öknen mellan Falluja och Bagdad, som ligger 50 kilometer från den sönderbombade staden.

Det Norska flyktingrådet som är aktivt i området varnar för en humanitär katastrof om flyktingarna inte får hjälp.

- Läget för de mest utsatta i lägren förvärras varje dag. Läkarna varnar för en kommande katastrof, säger Norska flyktingrådets representant i Irak, Nasr Muflahi.

Norska flyktingrådet varnar för en humanitär katastrof bland tiotusentals fallujabor som flydde till tältläger i öknen
Bildtext Norska flyktingrådet varnar för en humanitär katastrof bland tiotusentals Fallujabor som flydde till tältläger i öknen
Bild: EPA/NAWRAS AAMER

Stort bakslag för IS

USA gav flygstöd under offensiven, men var inte så aktivt i Falluja som i grannstaden Ramadi som intogs för drygt sex månader sedan.

Förlusten av Falluja är ett svidande bakslag för IS, som har använt staden bland annat för att förbereda terrordåd i huvudstaden Bagdad.

Antalet terrorattacker i Bagdad har också minskat kraftigt sedan offensiven mot Falluja inleddes.

Offensiv mot Mosul

Falluja var också symboliskt viktigt för jiahdisterna, eftersom USA led sina största förluster under ockupationen av Irak under slaget om Falluja år 2004.

Jihadisterna intog Falluja i början av år 2014, flera månader innan de intog en rad andra sunnimuslimska städer, bland dem landets näst största stad Mosul.

Den irakiska armén väntas nu koncentrera ännu mer styrkor kring Mosul, som redan har omringats från tre håll av irakiska och kurdiska styrkor som stöds av det amerikanska flygvapnet.

Mosul blir ändå en betydligt svårare nöt att knäcka eftersom det finns hundratusentals människor kvar i staden, som är betydligt större än Falluja.

Diskussion om artikeln