Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Grym Griezmann galet bra – förde favorittippade Frankrike till kvartsfinal

Från 2016
Uppdaterad 26.06.2016 18:09.
Antoine Griezmann gjorde mål för Frankrike.
Bildtext Antoine Griezmann var självskriven hjälte för Frankrike.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Med Antoine Griezmann i spetsen stal Frankrike showen i andra halvlek och vände ett underläge till seger i EM i fotboll. Efter 2–1 över Irland avancerar värdnationen Frankrike till kvartsfinal.

Irland kom in i matchen med rätt attityd och belönades med en straffspark i den andra minuten. Paul Pogba var syndabock då han fällde Shane Long i straffområdet. Att Robbie Brady slog in sin straff via stolpen innebar att favorittippade Frankrike hade en uppförsbacke direkt i inledningen av matchen i Lyon.

Irland var fortsatt bra i första halvlek och Yle Sportens referent Antti Koivukangas konstaterade efter en dryg halvtimmes spel att "de gör matchen så otroligt svår för fransmännen just nu". I ett par repriser var irländarna närmare ett 2–0-mål än Frankrike var nära en kvittering. Inga fler mål gjordes ändå före halvtidsvilan.

Antoine Griezmann väckte Frankrike

I andra halvlek var ett bestämt Frankrike ute för att undvika fiasko på hemmaplan. Antoine Griezmann spelade i hjälterollen och nickade stenhårt in 1–1 i början av andra halvlek. Det verkade knäcka irländarna totalt. Stade de Lyon var en enda fest och ytterligare ett mål hängde snart i luften.

Bara några minuter efter kvitteringsmålet var det Griez i Irlands läger igen. Olivier Giroud var högt uppe på en nick som frispelade Griezmann för 2–1.

Frankrike kunde ha gjort flera mål

Värdarna vände matchen men var inte mätta alls. Snart spelades Griezmann fri igen och fälldes bakifrån av Shane Duffy, som fick rött kort för situationen. Frisparken som följde träffade spelarmuren, men var från ypperligt läge precis vid straffområdets gräns.

Det blev inga ytterligare mål för Frankrike som imponerande slagkraftigt vände matchen på några minuter. Antoine Griezmann var matchens man och tar sitt Frankrike till kvartsfinal mot England eller Island.

Frankrike– Irland 2–1 (0–1)
2 min 0–1 str Robbie Brady
58 min 1–1 Antoine Griezmann
61 min 2–1 Griezmann

Diskussion om artikeln