Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sturgeon: Skottland kan använda sin vetorätt för att hindra brexit

Från 2016
Skottlands försteminister NIcola Strurgeon (i mitten) tror att brexit kan leda till en ny folkomröstning om självständighet. Alla skotska valdistrikt röstade för att stanna kvar í EU.
Bildtext Skottlands försteminister NIcola Strurgeon (i mitten) tror att brexit kan leda till en ny folkomröstning om självständighet. Alla skotska valdistrikt röstade för att stanna kvar i EU.
Bild: EPA/ROBERT PERRY

Enligt Skottlands försteminister Nicola Sturgeon kan Skottlands parlament använda sin vetorätt för att hindra Storbritannien att gå ur EU, ifall Skottlands intressen är i fara.

Majoriteten av skottarna röstade för att stanna kvar i EU.

Till Skottlands självstyre hör enligt Storbritanniens lagar att parlamentet i Skottland kan få rösta om och godkänna lagstiftning som gäller Storbritanniens utträde ur unionen.

Storbritanniens minister för Skottland David Mundell har enligt BBC sagt att han "personligen" inte tror att Skottland kunde hindra Storbritannien att gå ur EU.

Efter folkomröstningen har Sturgeon upprepade gånger sagt att hon kommer att göra allt i sin makt för att Skottland kunde fortsätta att vara medlem av EU. En del av planerna är även en ny omröstning om skotsk självständighet.

Nästan 60 procent av skottarna vill ha självständighet enligt en ny opinionsmätning i Sunday Post.

Diskussion om artikeln