Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Politiskt dödläge kan brytas efter nyvalet i Spanien

Från 2016
Partido Popular med premiärminister Mariano Rajoy i spetsen firar segern i det spanska parlamentsvalet.
Bildtext Valsegraren, det konservativa partiet Partido Populars ledare premiärminister Mariano Rajoy anser att resultatet ger PP rätten att regera.
Bild: EPA/CHEMA MOYA

Söndagens spanska nyval väcker förhoppningar om att Spanien kommer ut ur den politiska återvändsgränd som landet har befunnit sig i sedan det förra parlamentsvalet i december.

Det styrande konservativa partiet Partido Popular eller PP, gick något framåt och förblir landets största parti, men får ingen egen majoritet denna gång heller.

PP fick 137 platser i parlamentet, jämfört med 123 för ett halvår sedan. Det krävs 176 platser i parlmentet för en majoritet.

Socialisterna, som fick 85 platser i parlamentet, klarade sig bättre än väntat trots att partiet tappade fem mandat. Socialisterna är därmed fortfarande det näst största partiet.

Vänsteralliansen Unidos Podemos kom på tredje plats med 71, platser medan det populistiska center-höger partiet Ciudadanos var det fjärde partiet som tog sig in i parlamentet med 32 mandat.

Högern förhandlar om regering

Det är ändå möjigt att det politiska dödläget kan brytas eftersom Ciudadanos efter valet meddelade att de är redo att förhandla om regeringssamarbete med de konservativa.

Partierna skulle inte få en egen majoritet tillsammans eftersom det fortfarande fattas sju mandat, men det är möjligt att de kunde samarbeta med regionala partier från Baskien och Kanarieöarna.

Efter det förra valet kunde inget parti bilda ny regering eftersom alla regeringsförhandlingar misslyckades.

Premiärminister Mariano Rajoy säger att PP fick rätten att regera genom sin valseger.

Otåliga väljare

- Vi hoppades att valet skulle bringa klarhet och att en regering kunde bildas snabbt, men jag tror inte att det kolmmer att gå så, säger analytikern Antonio Barroso.

Många väljare verkade antingen otåliga eller resignerade efter valet.

- Jag röstade för förändring, så att våra politiker förstår att vi inte håller med dem, sa den 47-årige lärarinnan Maria Jesus Genovar som röstade på Podemos.

Både Socalisterna och Ciudadanos har vägrat att förhandla om regeringssamarbete med Podemos, bland annat för att partiet är redo att låta Katalonien folkomrösta om självständighet.

Diskussion om artikeln