Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stora brexitveckan inleds - här är det viktigaste

Från 2016
Uppdaterad 27.06.2016 11:41.
Union Jack och Big Ben.
Bildtext I dag inleds den innehållsrika brexitveckan
Bild: EPA/HANNAH MCKAY

Storbritanniens beslut om att lämna EU överraskade förra veckan, men nu har det blivit dags att ta itu med de saker som brexit för med sig.

Trots att premiärminister David Cameron lämnar EU:s toppmöte på onsdag, försvinner Storbritannien inte ännu någonstans.

Den här veckan kommer att innehålla många möten för att få en rätsida på vad beslutet att lämna EU innebär och vad som ska göras nu och i framtiden.

Måndag 27.6

EU-ministerutskottet samlas på förmiddagen till ett extra möte för att dra upp riktlinjer till Finlands ståndpunkt gällande brexit.

Finland måste besluta hurdana avtal som ska förhandlas fram till Storbritannien och med vilka villkor.

Det diskuteras också om man vill att Storbritannien ska lämna EU snarast möjligt, såsom EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker kräver. Utrikesminister Timo Soini (Sannf.) stöder lugnare förhandlingar.

I London samlas parlamentet på eftermiddagen för första gången efter folkomröstningen. Premiärminister David Cameron är också på plats.

USA:s utrikesminister John Kerry kommer till Europa för att stöda den utrikespolitiska ledningen.

Tisdag 28.6

I Bryssel hålls det sista EU-toppmötet med den nuvarande sammansättningen. Cameron berättar i sitt avskedstal hur landet nu vill fortsätta.

En officiell anmälan om att lämna EU kommer knappast att komma ännu. Fast folkomröstningen var Camerons idé, stöder han inte valet att lämna EU. Dessutom bubblar det i Storbritannien och många vill ha en ny omröstning.

Det finns en förståelse bland EU:s stats- och regeringschefer om att Cameron på grund av den politiska turbulensen i Storbritannien inte kommer att aktivera artikel 50 på tisdag, sade en högt uppsatt EU-tjänsteman till Yle i söndags.

Onsdag 29.6

I historiens första EU-toppmöte med 27 deltagarländer diskuteras på vilka sätt EU ska fortsätta utan Storbritannien. Man funderar också på hur EU:s och Storbritanniens samarbete kunde se ut i framtiden.

Fredag 1.7

Finlands riksdag samlas på fredag förmiddag när Juha Sipilä (C) ger statsministerns upplysning om Storbritanniens EU-utträde.

Enligt Yles uppgifter kommer Rysslands president Vladimir Putin att besöka Finland på fredag. Under besöket kommer antagligen också brexit att tas upp, vilket kommer att intressera även riksdagen.