Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Östnyländsk soppolis ger inga böter

Från 2016
glasburk som återvinns
Bild: Yle/Erica Vasama

En ny slags polis har anlänt till Östnyland - en polis som varken haffar eller bötfäller dig. I stället får du hjälp med återvinning.

Denna sommar kan du få råd om sophantering och återvinning av två soppoliser. Rosk ’n Roll har fem års erfarenhet av soppoliser i Västnyland och i år tas konceptet i bruk också i Östnyland.

Förr försökte soppolisen ta fast dem som inte följde reglerna vid ekopunkterna, men i dag fungerar de som rådgivare.

- Nej, vi gömmer oss inte bakom sopcontainrarna, bekräftar soppolis Rakel Allén med ett skratt.

två kvinnor och en man återvinner papper
Bildtext Markku Pakarinen får hjälp med papperssopor av Kaisa Halme och Rakel Allén från Rosk'n Roll. Flera månader av tidningar rymdes i bakluckan, berättar Pakarinen.
Bild: Yle/Erica Vasama

Rätt och slätt ignorans

Rakel Allén berättar att hon och kollegan Tero Hokkanen besöker ekopunkterna i regionen under sommaren. Ser du den vita bilen och en soppolis i vit skjorta är det bara att gå fram och fråga om återvinning.

Felsorterade sopor, möbler och elektronik som dumpas bredvid ekopunkterna tyder på att folk inte vet tillräckligt om sortering – eller att de inte bryr sig om saken.

Allén tipsar att det lönar sig att planera sorteringen väl då man storstädar eller flyttar. Mycket går att föra till avfallsstationer utan avgift. Ett välsorterat lass är lätt att tömma på tippen.

Den ensamma lilla byrån

Vid Skepparegatans ekopunkt i Borgå står en liten byrå byggd i spånskiva. Den faller ihop när Rakel Allén puffar till den.

- Den här har lämnats här i morse eftersom behållarna är nytömda. Den skulle ha varit gratis att föra till en avfallsstation, eftersom den är träavfall.

kvinna i vit skjorta
Bildtext Tummen ner för den lilla byrån som dumpats vid ekopunkten. Hade förts gratis till avfallsstationen, berättar Rakel Allén.
Bild: Yle/Erica Vasama

Det är lätt att se varför någon lämnar en liten byrå vid en ekopunkt. Kanske någon vill ha den? Den ryms väl i sopbilen? Det är så besvärligt att åka ända till soptippen för en enda byrå…

- Men någon har ju fått hit den, då tycker man att det inte skulle vara så svårt att föra den till en station? Man kunde ju förvara den i några dagar, man kanske inte behöver bli av med den samma dag.

Byrån samlas upp av en soppatrull som städar ekopunkterna. Rosk ’n roll samlar varje år upp 50 ton avfall som har lämnats vid ekopunkter och blandavfallspunkter. Det kostar över 70 000 euro om året och leder i det långa loppet till att alla kunders sopavgifter höjs.

Städning av avfall som lämnats vid avfallspunkter kostar över 70 000 euro om året. Det höjer avfallsavgifterna för alla.

Rosk'n Roll

Fram med superhjältarna!

En av soppolisernas uppgifter under sommaren är att lyfta fram goda gärningar inom sophantering. Superhjältar, antingen privatpersoner eller instanser, gör det lilla extra när det gäller återvinning.

I juli ordnas en tävling på Instagram där du kan berätta vad du själv eller en bekant har gjort. Använd dig av hashtaggen #jätehuollonsankariteko. Första pris är en cykel.

På Facebook och Instagram får du även info om var soppoliserna rör sig under sommaren.

Diskussion om artikeln