Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Gamla Soc&kom kan rivas för nya Tölöbostäder

Från 2016
Gamla Soc&kom i gryningen
Bildtext Gamla Soc&kom i gryningen.
Bild: Tino Oksanen

Soc&kom på Topeliusgatan 16 kan rivas. De nya ägarna vill bygga nya bostäder på tomten. Beslutsprocessen kommer igång i höst.

Den vita byggnaden som har stått i Tölö i över 50 år och tidigare var Svenska social- och kommunalhögskolan ”passar bäst för bostäder”, säger Ilari Schouwvlieger från byggbolag Aalto Ympäristökehitys. Han berättar att man förhandlar om tomtens framtid tillsammans med stadsplaneringskontoret. Aalto Ympäristökehitys äger tomten tillsammans med konsultfirman CreaCon.

Byggnaden designades av Erik Kråkströms arkitektbyrå för Svenska social- och kommunalhögskolan, som flyttade dit 1964. 2009 flyttade Soc&kom till nya lokaler på Snellmansgatan i Kronohagen.

Efter det har ingen velat ta över byggnaden permanent. Bland annat Annegården har hållit konstkurser, barnteaterfestivaler och olika evenemang där. Byggnaden har också varit reservskola för skolor som har varit under renovering.

Gamla Soc&kom i gryningen
Bildtext Topeliusgatan 16 ska ha nya bostäder.
Bild: Tino Oksanen

Staden: "Rivning eller renovering"

Nu vill Aalto Ympäristökehitys och CreaCon bygga mera bostäder till Tölö. Om tidtabellen kan de inte säga något ännu, men lovar att genast ta kontakt med blivande grannar när planerna aktualiseras.

Helsingfors stads stadsplaneringskontor och Museiverket säger att både rivning och renovering är möjliga alternativ. Beslutsprocessen ska komma igång i höst och kommer att ta omkring två år. Först sedan kan rivnings- eller byggnadsarbetet börja.

Aalto Ympäristökeskus och CreaCon köpte tomten för ett pris på 4 075 000 euro.

Gamla Soc&kom

Nu kan du köpa gamla Soc&kom

Nu är det möjligt att köpa en gammal anrik skolfastighet i Tölö i Helsingfors. Statens fastighetsbolag Senatsfastigheter säljer fastigheten på Topeliusgatan 16 där Svenska social- och kommunalhögskolan har varit belägen.

Diskussion om artikeln