Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Störtade Egyptairs färdskrivare har reparerats

Från 2016
Uppdaterad 28.06.2016 05:49.
Det störtade passagerplanet var av samma typ som detta plan - en Airbus A320. Utredarna hoppas att de svarta lådorna kan ge svar på frågan om varför planet störtade
Bildtext Det störtade passagerplanet var av samma typ som detta plan - en Airbus A320. Utredarna hoppas att de svarta lådorna kan ge svar på frågan om varför planet störtade
Bild: EPA/SPOT TR

Det störtade egyptiska passagerarplanets svarta låda - eller färdregistrerare - har nu reparerats, enligt olycksutredare i Egypten.

De svarta lådorna i olycksplanet MS804 bärgades ur Medelhavet för två veckor sedan. Både ljud- och färdregistratorn var i olag men nu har alltså färdskrivaren reparerats.

Utredarna hoppas att den kan ge vinkar om vad som var orsaken till att planet med 66 personer ombord störtade då det var på väg från Paris till Kairo den 19 maj.

Färdskrivare registrerar uppgifter om bland annat position, höjd, hastighet och färdriktning.

Den söndriga färdskrivaren frn oycksplanet bärgades i Medelhavet den 17 juni och har nu reparerats
Bildtext Den söndriga färdskrivaren från olycksplanet bärgades i Medelhavet den 17 juni och har nu reparerats
Bild: EPA/CIVIL AVIATION MINISTRY/HANDOUT

Olycksorsaken fortfarande oklar

- Tester har utförts och vi kan nu vara säkra på att flygets parametrar har registrerats på rätt sätt, säger utredningskommissionen i ett uttalande i Alexandria.

Olycksutredarna försöker också reparera planets ljudregistrator som sparar piloternas samtal med varandra och med flygledare.

Det är fortfarande oklart vad som gjorde att planet störtade, men den egyptiska luftfartsministern har sagt att terrorism är den mest sannolika orsaken.

IS misstänks

Ingen grupp har ändå tagit på sig skulden för olyckan och vrakspillor och kroppsdelar som har bärgats har inte heller gett några bevis på olycksorsaken.

Jihadistgruppen IS tog på sig skulden för bombattacken mot ett ryskt passagerarplan på Sinaihalvön i oktober då alla 224 personer ombord omkom, men IS har inte anmält sig skyldig till att MS804 störtade.

Franska åklagare har också inlett en brottsutredning eftersom det fanns 15 fransmän bland dem som omkom.

Diskussion om artikeln