Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ett sargat EU samlas till toppmöte idag

Från 2016
Uppdaterad 28.06.2016 07:39.
Den brittiska flaggan tillsammans med flaggor från Eu-länder.
Bild: EPA/PATRICK SEEGER

Att britterna väntar med att begära om utträde leder till dödläge inom EU. Inför dagens toppmöte i Bryssel har EU-ledarna varit tydliga med att understryka att förhandlingarna om ett brittiskt utträde inte börjar förrän Storbritannien aktiverar artikel 50 i EU:s grundlag, den så kallade skilsmässoklausulen.

Frågetecknen är många när EU:s stats- och regeringschefer samlas till toppmöte i Bryssel idag. Klart är ändå att några förhandlingar med Storbritannien inte inleds idag.

– Det kan inte hållas några informella förhandlingar förrän det finns en formell ansökan om att lämna EU, slog Tysklands förbundskansler Angela Merkel fast på en presskonferens i Berlin igår.

Också de övriga EU-ledarna delar Merkels åsikt. Ingen ansökan, inga förhandlingar.

Det kommer att ta till åtminstone hösten innan britterna aktiverar utträdesklausulen, om de alls gör det.

Cameron inleder skilsmässohandlingarna

Det blir den avgående premiärministern David Camerons efterträdare som får inleda skilsmässoförhandlingarna med EU.

– Det här kommer att bli den mest komplexa uppgiften på årtionden, konstaterade Cameron inför det brittiska parlamentet igår kväll.

Idag ska David Cameron för sista gången delta på EU:s toppmöte. Han lär få ett rätt så kyligt mottagande när han på middagen berättar för EU-ledarna att det gäller att ha tålamod.

Bollen är alltså hos britterna – och en utdragen process spelar dem i händerna.

– Storbritannien har ett väloljat maskineri och de om någon kan det här spelet – de har oerhört skickliga förhandlare, säger en högst uppsatt EU-diplomat i Bryssel.

För EU:s återstående 27 länder gäller det med andra ord att ha en strategi för hur man tacklar de brittiska kraven.

Det också därför att EU27 fortsätter sitt möte på onsdag för att diskutera hur man ska förhålla sig till britterna den dagen utträdesprocessen kör igång.