Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsinki Garden fick sin tomtreservation – ska stå klar vid år 2020

Från 2016
Så skulle Helsinki Garden se ut sett från hörnet av Nordenskiöldsgatan och Idrottsgatan.
Bildtext Så här kan Helsinki Garden se ut.
Bild: PES-ARCHITECTS

Allaktivitetshallen kan få se dagens ljus inom några år. En tomtreservation har gjorts, och nu kan den riktiga planeringen komma igång.

Projektet Helsinki Garden går framåt. I går beslöt stadsstyrelsen att godkänna en tomtreservation för den nya allaktivitetsarenan på Nordenskiöldsgatan.

Helsingfors IFK:s styrelseordförande Timo Everi säger sig vara nöjd.

- Nu ska vi börja med den riktiga planeringen.

Tomtreservationen behövs till exempel för att en arkitekturtävling ska kunna ordnas. Tomtreservationen gäller fram till slutet av år 2018, men ett skilt bygglov behövs innan byggnadsarbetet kan sätta igång.

Planeringen har nu pågått i sex år, och Everi hoppas att Helsinki Garden ska vara klar år 2020.

Om projektet fyller tio år innan allaktivitetshallen är klar är jag inte så nöjd.

Timo Everi

- Om projektet fyller tio år innan allaktivitetshallen är klar är jag inte så nöjd.

I år fyller ishallen i Helsingfors 50 år, men vad som händer med den är ännu inte klart.

- Det är en jätteviktig fråga. Vi funderar just nu om man kan koppla ihop den med det nya projektet, men det är under planering. Kanske staden har användning för den.

Begränsningar på jorden

Stadsstyrelsen begränsade ändå det område som får byggas på jorden. Enligt Markus Rantala (SFP) gjordes en del kompromisser i samband med planeringen.

- Vi har fört många diskussioner mellan de politiska partierna i stadsstyrelsen och vi gjorde en del förändringar i den här tomreservationen.

Till exempel lyssnade stadsstyrelsen på fotbollsfolket och låter Saharaplanen fortsätta som träningsplan. Dessutom tog man bort planerna på att bygga i Centralparken.

- Tomtreservationen blev lite mindre, men vi har talat med HIFK och dess bakgrundskrafter, så det skedde i samförstånd med dem.

Allaktivitetshallen ska byggas brevid Olympiastadion och Tölö fotbollsstadion. Den ska också innehålla ett hotell och affärsfastigheter.

Diskussion om artikeln