Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingfors nya superchef har en lön på 14 000 euro per månad

Från 2016
Helsingfors stadshus.
Bild: Yle/Mira Myllyniemi

Helsingfors stad börjar officiellt att söka efter en ny kanslichef nästa vecka. Superchefens uppgifter är krävande, och staden anpassar lönen efter det.

En ny post öppnar sig i Helsingfors nu när staden anställer en ny kanslichef. Tjänsten inrättas den här veckan och kan sökas från och med nästa vecka. Planen är att ansökningen ska pågå till den 8 augusti, säger Helsingfors stads personalchef Marju Pohjaniemi till Yle Helsinki.

Helsingfors har under våren godkänt en ny ledningsmodell som ger staden en politiskt vald borgmästare. Modellen innebär också att alla stadens ämbetsverk förändras, så att det ska finnas högst fyra sektorer.

Den nya kanslichefen blir administrativ förman för ledarna för de fyra nya sektorerna.

Ansvarig för hela staden

Den blivande kanslichefen kommer att ansvara för hela stadens ärenden. Enligt Pohjaniemi ska kanslichefen "värna om helheten".

De fyra nya sektorernas ledare ska ersätta ledarna för de tiotals förvaltningar som finns i dagsläget.

Den stora omvandlingen av stadens förvaltning leder till att många nuvarande tjänstemän blir utan titel.

Kan tillsättas utifrån

Enligt stadsstyrelsen ledningssektions ordförande Lasse Männistö är det osannolikt att staden anställer personer utifrån till de nya tjänsterna. Men enligt Pohjaniemi syftar Männistö på lägre nivåns tjänstemän.

- Det här är inte någon lek, arbetet är mycket krävande. Kanslichefsposten och ledarna för de fyra nya verksamhetsområdena kan tillsättas utifrån.

Till de andra tjänsterna kommer man sannolikt att välja tjänstemän som redan är i stadens tjänst, om det bara är möjligt, säger Pohjaniemi.

Sitter högst 7 år

Stadsfullmäktige väljer den nya kanslichefen i slutet av september. Målet är att kanslichefen ska inleda sitt arbete vid årsskiftet, och att hen ska leda det gamla stadskansliet till den nya förvaltningsmodellen tas i bruk.

Kanslichefen kommer att sitta maximalt 7 år på sin post. Tidigare har kanslichefen haft en tillsvidare anställning. Enligt Pohjaniemi är det politikernas önskan att kontraktet är för viss tid.

Den nya kanslichefens arbetsuppgifter anses så pass betydande att lönen är högre än vad de nuvarande biträdande stadsdirektörerna har.

Månadslönen är 14 000 euro, med bilförmånen inräknad. En biträdande stadsdirektör i Helsingfors tjänar i dagsläget 12 000 euro.

Diskussion om artikeln