Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Reband Xoshnaw: Vi har en tjock vägg mellan oss

Från 2016
Reband Xoshnaw
Bildtext Reband Xoshnaw saknade länge finländska vänner
Bild: Privat / Mousumi Ray

- Jag vet inte vad du som lyssnar tänker om mig, eller om andra invandrare men jag är säker på att vi har en tjock vägg mellan oss.

Dagens sommarpratare Reband Xoshnaw kom till Finland från sin hemstad Makhmour i norra Irak redan förra hösten. Han kom precis före den stora flyktingvågen tillsammans med sin fru och deras tre barn. I dag har hela familjen asyl och bor i en lägenhet i Esbo. Men vägen dit var lång.

Familjen bodde på en flyktingförläggning i Uleåborg i åtta månader innan de flyttades till Jakobstad.

Isoleringen total

- Jag levde utan vänner och utan jobb. Det var fullständigt utmattande. Jag lärde inte känna en enda finländsk person och det svåraste av allt var att känna sig värdelös hela tiden.

Det är kärnan i Reband Xoshnaws sommarprat, utmaningarna i att integreras i Finland. Han talar om hur svårt det var att få familjen att förstå och acceptera den sortens isolering som man utsätts för på en flyktingförläggning. Han beskriver det hela som en psykologisk pers.

Det var först i Jakobstad som Xoshnaw plötsligt träffade människor som ville hjälpa och umgås. De såg honom som människa, journalist, pappa, inte som en flykting bland andra flyktingar.

- Jag hade alltså bott tretton månader i Finland innan jag lärde känna en finländare som jag kunde kalla för vän.

Kyla och värme

Xoshnaw upplever att de flesta finländare är introverta och svåra att komma nära. De är alltså raka motsatsen till vad han och andra kurder är.

- I mitt hemland kan du sätta dig bredvid en främling på ett café och bara börja tala. Det skulle sällan hända här.

Säkerheten viktig

Han är så klart glad över att familjen är i säkerhet i Finland. När Daish (som Xoshnaw väljer att kalla terrororganisationen IS) intog hans hemstad i början av hösten 2014 blev Xoshnaw och de andra kurderna vettskrämda.

- Vi visste att Daish såg oss som "Kafir" - sådana som inte tror på muslimska gudar, och att vi alla borde dödas. Faktum är att de flesta kurder är muslimer, men eftersom vi inte är araber är vi inte rena enligt Daish.

Reband Xoshnaw sommarpratar i Radio Vega klockan 10:03 och 18:03.

Programmet är inspelat på engelska, för voice over står Leo Gammals.

Reband Xoshnaw 2016

Programmet är inte längre tillgängligt

Ladda ner en musikfri podcast av programmet.

Listan på alla Vegas sommarpratare 2016

Vegas sommarpratare 2016

Diskussion om artikeln