Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Unicef: 69 miljoner barn kan dö

Från 2016
Pojke på Filippinerna plockar material för återvinning i slumområdet utanför Manila.
Bild: EPA/FRANCIS R. MALASIG

Framtiden för världens mest utsatta och fattiga barn ser väldigt dyster ut. Inom de närmaste fjorton åren kommer 69 miljoner barn under fem år att dö om det inte sker en ändring. Det visar en ny rapport som FN:s barnorganisation Unicef har gjort.

Fram till år 2030 kommer 69 miljoner barn att dö innan de fyllt fem år. Barnen dör i symptom som kunde förhindras om länderna skulle satsa mer på hälsovård och utbildning för de mest utsatta.

Dessutom kommer 167 miljoner barn att leva i extrem fattigdom, 60 miljoner barn kommer inte ha möjlighet att gå i grundskola och 750 miljoner flickor kommer att tvingas till barnäktenskap.

Situationen är värst i Afrika i länder söder om Sahara. Nio av tio av världens fattiga och utsatta barn kommer att bo i de här områdena 2030.

Dubbelt så stor risk att fattiga barn dör

Jämfört med rika barn löper fattiga barn dubbelt så stor risk att dö och bli bortgifta, visar rapporten.

Barnadödligheten bland barn under fem år har dock halverats sedan 1990 och lika många pojkar och flickor har möjlighet att gå i skola i 129 länder, men utvecklingen har inte nått alla.

- De stora utmaningarna med till exempel migranter och flyktingar hänger ihop med ojämlikhet och fattigdom. Genom att minska på den orättvisan som råder skulle vi inte bara hjälpa de barnen, utan även förhindra framtida kriser, säger Unicefchefen Justin Forsyth.

Fattigdomen måste bekämpas

Enligt Unicef måste fattigdomen bekämpas, alla barn måste ha tillgång till utbildning och hälsovården måste förbättras.

Barn som har utbildade mammor har nästan tre gånger större chans att överleva, gå i skola och inte bli bortgifta. För varje år ett barn får gå i skola ökar hens framtida lön med tio procent, visar rapporten.

I höstas kom FN:s medlemsländer överens om en plan för att få bukt med extrem fattigdom i världen. Extrem fattigdom innebär att man lever på mindre än 1,90 dollar per dagen.

Unicef varnar för att målet inte kommer att nås, om medlemsländerna inte ser över sina hälso- och utbildningsmyndigheter och betonar att samhällets fattigaste får mer stöd.

Diskussion om artikeln