Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Mari Tikkanen: Kollegan ströps, då blev jobbet ännu viktigare

Från 2016
Uppdaterad 18.08.2016 10:08.
Mari Tikkanen, Vegas sommarpratare 2016.
Bildtext Mari Tikkanen driver ett framgångsrikt socialt företag med bas i Finland
Bild: Yle/Heidi Grandell-Sonck

Mari Tikkanen, VD för M4ID, talar i sitt sommarprat om hur hon ända sedan barnsben har velat jobba med att hjälpa nödställda.

- Min mamma grundade en förening i Olars som hade det i dag lite förlegade namnet “hjälp ett u-barn”. Vi samlade och sorterade kläder och sålde på basarer.

Tikkanens bakgrund är färggrann. Hon har i och med föräldrarnas jobb bott och vuxit upp både i Turkiet, Bangladesh och på Elfenbenskusten.

Studierna i sociologi vid Svenska social- och kommunalhögskolan i Helsingfors förde henne på praktik till Pakistan. Fast egentligen var det hon själv som gjorde det, för högskolan var svår att övertyga om att det var nödvändigt att åka så långt bort på praktik.

- När ambassaden gick med på att övervaka mina tenter, fick jag till sist min vilja igenom.

Farligt jobb

I Pakistan arbetade hon för kvinnorättsorganisationen Aurat Foundation, ett jobb som var allt annat än ofarligt. En av kollegerna blev intagen på psyket på grund av pressen. En annan blev mördad på kontoret.

- En dag kom två män in klädda i burka och ströp henne till döds med hennes egen sjal, berättar Tikkanen.

Läkaren hade rykte om sig att utföra aborter i slumområdet där organisationen jobbade. Hon hade själv två barn och var gravid när hon dog. Då förstod Tikkanen hur viktigt det är att fortsätta jobba med kvinnofrågor och att hon aldrig skulle kunna göra annat igen.

Grundade eget

Tikkanen har tidigare jobbat för WHO och FN i New York. År 2008, när hennes dotter var 3 månader gammal, grundade hon tillsammans med sin man företaget M4ID.

- Jag kände att det inte fanns en nisch för någon med min specifika kunskap i Finland, så vi grundade eget.

Själva processen beskriver Tikkanen som enkel, och hon är förvånad över att så många klagar över byråkratin.

Socialt företag

M4ID är ett socialt företag med syfte att förbättra kvinnors och barns hälsa i utvecklingsländer, genom olika former av produkt- och tjänstedesign. De erbjuder allt från kommunikationssystem, till billig och lätthanterlig möbeldesign.

- Jag tror på att bemöta människor jämlikt, vad de än har för bakgrund. Och på att grundkunskapen redan finns i länderna där vi jobbar, säger Tikkanen.

Företaget är inte vinstdrivande utan återinvesterar vinsten i den egna verksamheten. Allt sker med hjälp av lokala samarbetspartner i de länder där företaget verkar.

Mari Tikkanen sommarpratar i Radio Vega klockan 10:03 och 18:03

Lyssna till en del av musiken hon spelar i sitt sommarprat eller ladda ner en musikfri podcast.

Listan på alla Vegas sommarpratare 2016

Vegas sommarpratare 2016

Diskussion om artikeln