Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborgs ruiner - en ny komedi om livet på en ort som kallas Ekenäs

Från 2016
Uppdaterad 28.06.2016 16:31.
Kristoffer Holmberg, Emilia Nyberg, Erik Pöysti, Jonas Sundström, Petri Horttana, Nina Hanson står vid en byggarbetsplats.
Bildtext Arbetsgruppen, från vänster: Kristoffer Holmberg, Emilia Nyberg, Erik Pöysti, Jonas Sundström, Petri Horttana och Nina Hanson.
Bild: Emilia Nyberg

Under hösten sätter Kulturhuset Karelia i Ekenäs upp den nyskrivna komedin Raseborgs ruiner, en komedi om småstadslivet i Raseborg som trots sin lättsamma ton berör många allvarliga och aktuella ämnen.

Yle Västnylands redaktör Jonas Sundström står för manuset. Han har låtit sin tid såväl i Västnyland som i huvudstadsregionen inspirera till karaktärsgalleriet.

- Pjäsen tar avstamp i läkaren Ruriks flytt från huvudstadsregionen till Ekenäs. Han vill börja ett nytt liv efter att kärleken har lämnat honom.

Att bli Ekenäsbo. Det är lika svårt oberoende om du kommer från Karis eller Syrien

Temat är utanförskap, att passa in och att finna sig själv.

- För att citera Benkko, en av karaktärerna i pjäsen: Att bli Ekenäsbo. Det är lika svårt oberoende om du kommer från Karis eller Syrien, säger Sundström.

Hjärtoperationerna sköts av posten

Trots att det är frågan om en komedi så präglas pjäsen av ett allvar. Berättelsen är en kommentar på vår samtid och de kritiska iakttagelserna är inbakade i den lättsamma texten.

Jonas Sundström framför Knipan i Ekenäs.
Bildtext Manusförfattaren Jonas Sundström framför Restaurang Knipan som i hans pjäs köpts av en oligark.
Bild: Yle/Nicole Hjelt

Till exempel social- och hälsovårdsreformen, HNS och sparkraven på Raseborgs sjukhus finns med på ett hörn.

- Jag har försökt komma med konstruktiva förslag hur man kunde spara, så i pjäsen sköts kranskärlsoperationerna i R-kiosken av posten, berättar Sundström.

Gunhilds soldater skvallrar på gatorna

Ekenäs har också sin egen gatupatrull i pjäsen, men i det här fallet är det Gunhilds soldater som gäller istället för Odins.

- Soldiers of Gunhild är en skvallrande trädgårdspatrull, berättar Sundström.

Pjäsen har även inslag av sång och musik. Det är musikläraren Kristoffer Holmberg som tillsammans med sina studerande vid Lärkkulla folkakademi står för musikarrangemangen.

En hyllning till småstadslivet

Sundström är uppvuxen i Karis och har bott i Ekenäs. I dag bor han i Billnäs. Däremellan tillbringade han elva år i Helsingfors. Det menar han att var avgörande för att få den distans som krävs för att kunna skriva om sin hemort.

- Mina år utanför regionen har hjälp mig förädla de stereotypier som finns i pjäsen. Men det gäller inte bara Västnyland. Jag har studerat vid Svenska handelshögskolan, Hanken, i Helsingfors, och det har också inspirerat till några av karaktärerna, berättar Sundström.

Han vill ändå understryka att det faktiskt är frågan om stereotypier och väldigt karikerade karaktärer.

- Jag driver med de uppfattningar och fördomar som finns. Jag hoppas att åskådaren ser igenom sarkasmen och framför allt den självironi som finns i pjäsen.

Trots samhällskritiken är Raseborgs ruiner en hyllning till småstadslivet.

- Jag hoppas att publiken går från föreställningen med ömma smilband och ett varmt hjärta, säger Sundström.

Lokala förmågor efterlyses

Till vardags arbetar Jonas Sundström som programvärd för radioprogrammet Godmorgon Västnyland. Han försäkrar att hans debut som manusförfattare inte innebär att han kommer att lämna etern.

- För mig blir det nog endast att följa med författaren och Tenalabon Monika Fagerholms litterära framgångar, säger han skämtsamt.

Fagerholm har hjälpt Sundström i skrivprocessen.

För regin står Erik Pöysti och Petri Horttana har hand om scenografin. Den 10 och 11 augusti ordnas auditionstillfällen för att rollsätta pjäsen med lokala amatörer.

Pjäsen har premiär på svenska dagen, den 6 november.

Diskussion om artikeln