Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bönder djupt besvikna på regeringen

Från 2016
Uppdaterad 29.06.2016 08:47.
SLC:s fullmäktige besökte Lannäslunds skolor i Jakobstad.
Bildtext SLC:s fullmäktige besökte Lannäslunds skolor i Jakobstad.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

SLC tror på jordbrukets framtid. Men näringen befinner sig i akut ekonomisk kris och regeringens agerande, eller brist på agerande väcker stor besvikelse.

Förbundsfullmäktigeordförande Stefan Thölix kritiserar regeringen i skarpa ordalag. Trots att målsättningarna är goda har resultaten lyst med sin frånvaro.

- Vi är besvikna över regeringens tafatthet. De förstår problemen, men vi har inte sett några som helst konkreta handlingar trots ett hysat regeringsprogram, säger Thölix.

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund håller under måndag och tisdag vårmöte i Jakobstad. På måndag höll man fullmäktigemöte och på tisdag besökte man yrkesutbildningsenheten Optima i Lannäslund och de lokala företagen Elho och Jeppo biogas.

Krisstödet kan inte skjutas upp

SLC utgår från visionen "Vi skapar landet" och vill vara med och skapa förutsättningar för att medlemmarna ska kunna livnära sig som företagare på landsbygden även i framtiden. Men just nu är läget dystert.

Taktisk import, prisdumpning och även växande byråkrati har spätt på den lönsamhetskris som plågat jordbruket sedan 90-talet.

- Krisstödet till gårdar i ekonomisk kris kan inte skjutas upp. Det är nu i sommar som krisen står för dörren, säger Thölix.

De glada minerna till trots är Stefan Thölix och Mats Nylund djupt oroad för det finska jordbruket.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Riksdagsledamot Mats Nylund (SFP) säger att läget nu är akut.

- Den ekonomiska situationen inom jordbruket är den svåraste inte bara sedan vi gick med i EU, utan ända sen efter kriget, säger riksdagsman Mats Nylund.

Konsumenternas förtroende för den inhemska matproduktionen borde synas i regeringens politik och även i handelns agerande.

Tror på näringens framtid

På sikt kommer ändå konjunkturen att vända och den finländska livsmedelsproduktionen kommer att fortgå säger Mats Nylund.

- Världsmarknadspriserna kommer att stiga. Men vi har akuta problem i Finland som vi borde lösa. Där skulle jag förvänta mig att regeringen ingriper med större kraft, säger Nylund.

Även Stefan Thölix tror på jordbrukets framtid. Men hur den framtiden ser ut är oviss.

- Jag tror absolut på en framtid för jordbruket. Men exakt hur jordbruket kommer att se ut vet vi inte riktigt i nuläget. Det finns flera alternativa utvecklingslinjer, säger Stefan Thölix.

Diskussion om artikeln