Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Simon Zion: Idol var mitt jobb

Från 2016
Uppdaterad 19.08.2016 13:57.
Simon Zion, Vegas sommarpratare 2016.
Bildtext Simon Zion har alltid tagit musiken på största allvar.
Bild: Privat / Annica Zion

Ekenäsbördige Simon Zion tog Sverige med storm i artisttävlingen Idol 2015. I sitt sommarprat gör han en resa genom såväl tid som musikgenrer.

- Jag minns hur jag som sjuåring satt fastklistrad framför tv-programmet Jyrki Spotlight och såg Per Gessle ta ett barréackord. Då var min värld uppochner.

Zion var inte förtjust i skolan och beskriver sig själv som ganska bråkig. Bland annat blev han magpumpad som 14 åring efter att ha druckit för mycket alkohol. Men musikintresset har aldrig falnat.

Redan musiker

Hösten 2014 togs det första lilla steget mot medverkan i teveprogrammet Idol, som skulle bli Simons största genombrott hittills. Simon själv var precis på väg upp på scen på en spelning i Alperna när hans fru, Annica skypade honom.

- Hon berättade att hon satt och tittade på finalen i Idol och att hon hade bokat in mig i Globen till nästa år.

Paret Zion, som redan hade en dotter då, bestämde sig senare för att idolresan var värd ett försök och det gick hela vägen till en tredje placering. Men för Simon var musiken redan ett jobb i det skedet.

- Min idolresa var nog annorlunda än mångas just i och med det, men Idol gav mig mycket kärlek från publiken och det är jag otroligt tacksam för.

Prestationsnivån hög

I sitt sommarprat berättar Zion också om kraven han ställt på sig själv gällande musiken och hur de till sist ledde till att hälsan tog stötar. Och om hur det är att hela tiden behöva väga det konstnärliga mot det kommersiella.

- Jag är ingen clown som tycker om att bjuda på Jag vill vara din Margaretha ännu en gång på en företagsfest, then you’ve got the wrong troubadour!

Lyssna till musiken Zion spelar i sitt sommarprat eller ladda ner en musikfri podcast av programmet (tillgänglig också utomlands).

Simon Zion 2016

Programmet är inte längre tillgängligt

Simon Zion spelar på Kulturhuset Karelia i Ekenäs fredagen den 26.8. Det är hans första konsert i hemstaden efter Idol.

Listan på Vegas sommarpratare 2016

Vegas sommarpratare 2016

Diskussion om artikeln