Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-kommissionens Juncker till Ukip-ledaren: Varför är ni här?

Från 2016
Uppdaterad 29.06.2016 08:49.
Se då Juncker och Farage tar ihop - Spela upp på Arenan

Det hettade till i EU-parlamentet under en session om det brittiska EU-utträdet på tisdag. Kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och EU-motståndaren och Ukip-ledaren Nigel Farage var i luven på varandra.

Jean-Claude Juncker var en av talarna i Bryssel. Han sade i sitt tal att den brittiska demokratin och landets vilja måste respekteras.

Det här ledde till applåder bland EU-motståndarna i det brittiska självständighetspartiet Ukip.

Rungande applåder

Men applåderna varade inte länge, i nästa mening undrade Juncker varför de överhuvudtaget är på plats.

- Det är sista gången ni applåderar här, sade Juncker och kastade en blick mot Ukips ledare Nigel Farage, en av brexitkampanjens förgrundsfigurer.

Det här i sin tur ledde till rungande applåder i salen.

- I viss mån är jag förvånad över att ni överhuvudtaget är här. Ni slåss för ett utträde. Det brittiska folket har röstat för ett utträde. Varför är ni här? fortsatte Juncker.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Ukipledaren Nigel Farage omfamnar varandra i samband med en extrasession om brexit i EU-parlamentet.
Bildtext God min i elakt spel – efter en kram var EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Ukip-ledaren Nigel Farage snabbt i luven på varandra.
Bild: EPA/OLIVIER HOSLET

"Nu skrattar ni inte längre"

Efter Jean-Claude Juncker var det Nigel Farages tur att hålla tal för parlamentarikerna som samlats i Bryssel.

- När jag kom hit för 17 år sedan och sade att jag ville leda en kampanj för att föra Storbritannien ut ur EU skrattade ni åt mig. Men jag måste säga att nu skrattar ni inte längre, eller hur?

Orsaken till att alla är så upprörda är uppenbar enligt Farage.

- Som politiskt projekt lever ni i förnekelse, sade Farage och använde den gemensamma valutan och flyktingkrisen som exempel på områden där EU misslyckats men vägrar att inse det.

- Men det främsta skälet till att Storbritannien röstade som det gjorde är att ni i smyg och med lögner tvingat på folket en politisk union.

Diskussion om artikeln