Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Niinistö: Brexit ingen säkerhetspolitisk omvälvning för Finland

Från 2016
Sauli Niinistö
Bildtext Presdient Niinistö i Gullranda den 20 juni 2016.
Bild: All Over Press / Petteri Paalasmaa

President Sauli Niinistö tror inte att brexit, ett brittiskt utträde ur EU, på ett avgörande sätt skulle ändra på Finlands säkerhetspolitiska läge.

Niinistö påpekar att Storbritannien inte heller tidigare visat något större intresse för europeisk försvars- och säkerhetspolitik inom ramen för EU.

- Jag har svårt att se att det här väsentligt skulle ändra på vårt säkerhetsläge, sade Niinistö vid en pressträff i Puumala i Savolax i dag.

Vad gäller det säkerhetspolitiska samarbetet inom EU har Frankrikes president Francois Hollande enligt Niinistö redan tidigare meddelat att det kommer att fortsätta. Niinistö säger att det är viktigt att följa med hur det säkerhetspolitiska läget utvecklas inom EU efter brexit, det vill säga det brittiskta utträdet.

Niinistö tror inte att brexit skulle föra Finland närmare ett Natomedlemskap.

Brexit tas upp vid samtal med Putin

President Niinistö tror inte att regeringens förslag till ny utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelse kommer att tas upp vid diskussioner med Rysslands president Vladimir Putin som besöker Finland på fredag.

Resultatet i den brittiska folkomröstningen kommer däremot säkert att diskuteras, tror Niinistö.

Niinistö anser att resultatet i den brittiska EU-omröstningen är en allvarlig signal om att EU inte är ett evigt arrangemang för alla medlemsländer.

- Nu gäller det att vänja sig vid den här tanken, sade Niinistö.

Niinistö hoppas att de ekonomiska reaktionerna på den brittiska EU-omröstningen varit överdrivna och att läget snart ska normaliseras vad beträffar börs- och valutakurser.

Diskussion om artikeln