Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Brexit: Hård kamp om platsen som Europas finanshjärta

Från 2016
Uppdaterad 02.07.2016 16:56.
LSE logo, man som går ut ur bild
Bildtext Bankvärlden togs på sängen av det brittiska brexit-beskedet och bankernas aktiekurser störtdök på de europeiska börserna. Yle Nyheter har talat med några experter om följderna av brexit för den europeiska finansvärlden
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

I finanskretsarna är många nu rädda för att EU kommer att göra det svårt för finansföretag i London att göra business i EU-området. Dragkampen är alltså i gång om platsen som Europas ledande finanscentrum.

Bankvärlden togs på sängen av det brittiska brexit-beskedet och bankernas aktiekurser störtdök på de europeiska börserna.

Yle Nyheter har talat med några experter om följderna av brexit för den europeiska finansvärlden.

Det är "race to the bottom". Mycket sorgligt.

― Ralf Sund, chefsekonom

London betraktas allmänt som ett skatteparadis. Tjänstemannacentralen STTK:s chefsekonom Ralf Sund förutspår att den brittiska regeringen efter brexit kommer att föra skattekonkurrensen till nya höjder.

Ralf Sund
Bildtext STTK:s chefsekonom Ralf Sund förutspår att den brittiska regeringen efter brexit kommer att föra skattekonkurrensen till nya höjder.
Bild: YLE/Joakim Lax

- Om britterna väljer den här vägen blir det ett sorgligt kapitel, säger Ralf Sund. Internationellt kämpar man nu mot skattekonkurrens. Det är "race to the bottom"- en tävling mot bottnen. Mycket sorgligt, men ett naturligt sätt att försöka behärska de negativa effekterna av brexit.

Den goda viljan kanske saknas. Vi talar om ett nollsummespel.

― Sixten Korkman, professor

Professor Sixten Korkman på Aalto-universitetet gör samma bedömning. Det finns många som gärna ser att London får problem. Vi talar om utmanare som Frankfurt, Paris, Dublin och Amsterdam.

Sixten Korkman
Bildtext Konkurrenterna ser gärna att de internationella storbankerna flyttar sin verksamhet från London, konstaterar professor Sixten Korkman.
Bild: Yle

- Finanssektorn betalar höga löner, det är hög produktivitet, det har höga spridningseffekter på resten av ekonomin. Konkurrenterna ser gärna att de internationella storbankerna flyttar sin verksamhet från London, konstaterar Sixten Korkman. Det kommer inte att bli lätt för britterna att nå ett gott förhandlingsresultat.

- Den goda viljan kanske saknas. Vi talar om ett nollsummespel. Det som en förlorar vinner en annan, summerar Sixten Korkman.

I den här dragkampen drar antagligen EU det längre strået.

― Jan von Gerich, chefsanalytiker

Chefsanalytikern Jan von Gerich på Nordea förutspår att britterna försöker köpa sin plats som finanscentrum med låga skatter och få begränsningar. EU- staterna kommer att sätta hårt mot hårt, förutspår von Gerich.

Jan von Gerich, Nordea
Bildtext Chefsanalytikern Jan von Gerich på Nordea förutspår att britterna försöker köpa sin plats som finanscentrum med låga skatter och få begränsningar.
Bild: Yle

- Om EU skapar regler som gör det svårare för banker utanför EU att göra business inom unionen så leder det till att Storbritannien har svårt att konkurrera på den här marknaden. I den här dragkampen drar antagligen EU det längre strået.

Britterna röstade dagen före midsommarafton för att lämna EU. Bollen finns nu hos britterna som borde meddela att Storbritannien lämnar EU. Den sittande premiärministern David Cameron har meddelat att han lämnar sin post senast i oktober och att han inte kommer att föra ärendet vidare.