Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Volkswagen erbjuder mer än 15 miljarder dollar i ersättningar

Från 2016
Uppdaterad 28.06.2016 18:17.
Bil vid en Volkswagen-återförsäljare i Kalifornien den 21 april 2016.
Bildtext Bil vid en Volkswagen-återförsäljare i Kalifornien den 21 april 2016.
Bild: EPA/MIKE NELSON

Den tyska biltillverkaren Volkswagen har gått med på att betala 15,3 miljarder dollar (cirka 13,8 miljarder euro) i ersättningar till följd av utsläppsfusket i Förenta Staterna.

Enligt domstolsdokument ska Volkswagen betala något över 10 miljarder dollar för att antingen köpa tillbaka eller reparera de dieseldrivna bilar som berörs av bolagets fusk. Pengarna används också till att betala bilägare ersättningar på mellan 5 100 och 10 000 dollar i ersättningar.

De amerikanska myndigheterna ska för sin del få sammanlagt 2,7 miljarder dollar för miljöåtgärder.

Vidare ska Volkswagen investera två miljarder dollar i USA i forskning kring utsläppsfria fordon.

Volkswagen har dessutom nått en uppgörelse med 44 delstater samt Washington D.C. och Puerto Rico som sammanlagt ska få omkring 603 miljoner dollar.

Den tyska biljätten kan ännu dömas till böter och straffavgifter. Det är också möjligt att åtal kommer att väckas mot bolaget, skriver nyhetsbyrån AP.

Uppgörelsen ska ännu bekräftas

Uppgörelsen måste ännu godkännas av en domare för att träda i kraft. Bilägare kan också välja att förkasta Volkswagens anbud och stämma Volkswagen separat.

Jurister arbetar fortfarande med att uppnå en separat uppgörelse som gäller 80 000 bilar med större dieselmotorer.

Volkswagen erkände tidigare att närmare en halv miljon av bolagets dieselbilar var programmerade så att de aktiverar bilens utsläppskontroller under laboratorietester och stänger kontrollerna under normal körning.