Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

20 000 fästingar ska undersökas i Åbo

Från 2016
Doktorand Jani Sormunen lyfter fästingprover från ett frysskåp.
Bildtext Doktorand Jani Sormunen lyfter fästingprover från ett frysskåp.
Bild: Yle/ Niko Kotiranta

Flera stora frysskåp fyllda med fästingar. Det väntar fästingforskare vid Åbo universitet.

I fjol ombads finländare att skicka fästingar till forskarna. Intresset var enormt och nu ligger cirka 20 000 fästingar i förvar i de stora frysskåpen vid zoologiska enheten.

I början av juni fick forskarna ett glädjebesked: En stordonation på drygt en miljon euro från Jane och Aatos Erkkos stiftelse gör det möjligt att analysera alla de här fästingarna. Det tar ett och ett halvt år för en person att på heltid gå igenom de här tusentals fästingarna. Det är alltså frågan om ett stort arbete.

En fästing under ett mikroskop.
Bild: Yle/ Niko Kotiranta

- De här pengarna möjliggör vår forskning. Vi har varit tvungna att fundera på hur vi ska kunna ta hand om alla de här fästingarna, för det är en ganska dyr process. Men nu då vi fick finansiering så kan vi göra det här, konstaterar Jani Sormunen vid Åbo universitet.

Var finns fästingarna - och vilka sjukdomar sprider de?

Meningen är att ta reda på om fästingarna bär på sjukdomar och var i Finland det finns av den här typen av fästingar, berättar doktorand Jani Sormunen.

- Vi har hittills hunnit analysera cirka 2 000 av de här fästingarna. Vi har förstås också äldre fästingprov och dessutom samlar vi in fästingar också i år på våra forskningsstationer, fortsätter Sormunen.

Fästingar
Bild: Yle/ Niko Kotiranta

Forskarna vill veta hur stor andel av fästingarna som bär på borrelios och TBE. Men fästingarna kan också bära på andra virus och bakterier och det vill man nu också ta reda på och också hur stor risken är att nya fästingburna sjukdomar sprids till Finland.

Fästingen fortfarande ett rätt så obekant kryp

Trots att fästingen är ett bekant kryp för många så vet man inte så mycket om den. Forskarna vill veta mer om vilka sjukdomar som fästingen sprider och varför den har ökat så markant under de senaste åren.

En fästing har sugit sig fast på huden
Bild: AOP

Forskningen kan vara till stor hjälp exempelvis för läkare och hälsomyndigheter, som får veta var det finns fästingburna sjukdomar och var det skulle finnas behov av TBE-vaccin, berättar Sormunen.

Samtidigt påpekar han att det inte är meningen att skrämma upp folk.

- Meningen är att berätta åt folk att det finns fästingar i så gott som hela landet. Man ska vara förberedd på det, skydda sig och göra fästingsyn. Men vi vill verkligen inte att folk undviker att röra sig i naturen, konstaterar Sormunen.

Diskussion om artikeln