Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-ledarna samlade i Bryssel – brexit det stora samtalsämnet

Från 2016
Uppdaterad 28.06.2016 19:51.
David Cameron, Angela Merkel och Juha Sipilä
Bildtext David Cameron, Angela Merkel och Juha Sipilä
Bild: EPA/ STEPHANIE LECOCQ

Ekonomi och migration skulle vara det stora samtalsämnet men istället överskuggas dagens toppmöte helt av det brittiska EU-utträdet.

Det var ovanligt allvarliga EU-ledare som på tisdagen anlände till mötesbyggnaden i Bryssel.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk konstaterade att det känns som när en nära familjemedlem flyttar bort.

– Brexit handlar inte bara om processer och politik utan också om känslor och jag är knappast den enda som anser att det är väldigt tråkigt. Men nu måste vi gå vidare.

I Bryssel har det de senaste dagarna spekulerats om att britterna försöker få en nästan färdig uppgörelse om innehållet innan de lämnar in sin skilsmässoansökan.

Men Tusk underströk att några förhandlingar inte kör igång förrän ansökan om utträde har lämnats in.

– Vi har beredskap att börja förhandla men jag vill understryka att några förhandlingar inte inleds förrän britterna lämnar in en ansökan om utträde från unionen.

Camerons sista toppmöte

Det är den avgående premiärministern David Camerons efterträdare som aktiverar artikel 50, det vill säga utträdesklausulen.

Cameron själv, som ikväll deltar i sitt sista toppmöte, kommer i sin tur att redogöra för hur britterna resonerar i detta läge.

– Jag vill se en konstruktiv process och jag hoppas att slutresultatet också är konstruktivt, för även om vi lämnar EU så vänder vi inte ryggen mot Europa, konstaterade Cameron på väg in till mötet.

Efter brexitomröstningen kastades Storbritannien in i en inrikespolitisk kris. Camerons efterträdare kommer att väljas i början av september och det är först då de minst två år långa förhandlingarna kan köra igång.

EU-ledare hoppas på en snabb process

Många EU-ledare hoppas ändå på en snabb process. Bland dem Sveriges statsminister Stefan Löfven.

– Jag anser att Storbritannien har en skyldighet att snabbt redovisa vad de tänker med sitt utträde. Vi har inte hört något från Leave-sidan ännu, det verkar nästan som om de tror att det ska vara som förr, förutom att de inte ska betala en avgift, och det måste de få klart för sig att så blir det inte.

Finlands statsminister Juha Sipilä tror på ett skräddarsytt avtal för Storbritannien.

– Det kommer knappast att bli ett avtal likt det Norge har, utan istället tror jag på ett mer skräddarsytt avtal där det kommer att finnas vissa element också vad gäller fri rörlighet.

Torvalds: Britterna är inte förtjänta av ett skräddarsytt avtal

Samtidigt höjs röster bland annat från EU-parlamentet mot ett skräddarsytt avtal för britterna.

EU-parlamentariker Nils Torvalds (SFP) hör till dem som anser att det kan leda till att britterna plockar russinen ur kakan.

– Storbritannien hade det mest fördelaktiga avtalet av alla EU-länder och därför är det omöjligt att ge dem ytterligare belöning under dessa omständigheter. Därför anser jag att vi borde följa de principer som redan finns, vilket betyder ett avtal likt det som Norge har med EU i dag, säger EU-parlamentarikern Nils Torvalds.