Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Det här är Sällskapsradion

Från 2016
Programmet är inte längre tillgängligt

Möt Ronny Hatskin, som driver sin främlingsfientliga meteorologsajt från Madeira, Arvid Klingstedt, vars miss som plastikkirurg blev början till en ny trend och Topi Molander-Furuhjelm, som sparar oanvända ”Finland är världsmästare”- kepsar i ”Misslyckandets vitrin”.

Men möt framför allt Samuel Karlsson och Tom Rejström, som tar med dig till Ronny, Topi och ett antal andra mer eller mindre märkliga personer i Radiohuset under sommaronsdagarna.

- Vi har velat använda olika genrer som är bekanta för lyssnarna. I vissa av delarna är formatet väldigt tydligt. En har till exempel formen av ett sommarprat. I en annan ville vi utgå från den glättighet som är bekant från realityserier som till exempel Svenska Hollywoodfruar, säger Samuel.

Mockumentärer

Den egentliga genren är ändå mockumentärer. Mockumentärer från engenskans mock (härma, förlöjliga) och documentary (dokumentär) är fiktiva dokumentärer, som låter som om de kunde vara verkliga, fast kanske ändå inte riktigt.

- Vi har försökt skapa korta inslag som till en början låter som om de kunde vara sanna, men som sakta men säkert blir mer absurda, säger Samuel.

- Samtidigt försökte vi undvika det traditionella sketchformatet - inslagen får gärna vara roliga, men det har inte varit vår huvudsakliga fokus, säger Tom.

I flera av mockumentärerna skymtar allvarliga frågor fram under ytan av Hollywoodfruar och absurda personer. Som i avsnittet där familjemiddagen har skrämmande likheter med styrandet av vårt land.

Ilja Janitskin blev Ronny Hatskin

Eller som i den första av de åtta mockumentärerna, där vi träffar MVäders grundare Ronny Hatskin.

- Den tar avstamp i fenomenet MV-lehti och är en pastisch på en intervju som Yle gjorde med sajtens grundare Ilja Janitskin, säger Tom.

- När vi spann vidare på fenomenet med populistiskt vinklade nyheter kom vi in på frågan hur populistiska väderprognoser kunde se ut. Det i sin tur födde tanken om MVäder, den rasistiska vädersajten som kritiserar den finska mainstream-meteorologin.

Tom Rejström och Samuel Karlsson blev i vår utexaminerade skådespelare från Teaterhögskolan. Förutom att de står för idéerna och texterna till de åtta mockumentärerna spelar de själva de flesta av rollerna.

Efter sommaren fortsätter Tom till Lilla Teatern och Samuel till Espoon Kaupunginteatteri.

- Men vi tänker också fortsätta att jobba tillsammans i vår lilla teatergrupp Sällskapet, säger Samuel.

Sällskapsradion produceras av Radioteatern.

Mockumentärerna sänds i Radiohuset onsdagar ca klockan 14.40 och går att lyssna på och ladda ner på Arenan.

Diskussion om artikeln