Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-toppmöte: Cameron tackade för sig

Från 2016
Uppdaterad 29.06.2016 12:20.
David Cameron vid EU-toppmötets första dag i Bryssel den 28 juni 2016.
Bildtext David Cameron vid EU-toppmötets första dag
Bild: EPA/STEPHANIE LECOCQ

När EU:s stats- och regeringschefer samlades till toppmöte igår kväll bjöds det inte på några stora nyheter utan snarare blev kvällen en enmansshow. Den brittiska premiärministern David Cameron beklagade resultatet i folkomröstningen och tackade för sig.

Det var David Cameron som tog initiativet till den folkomröstning som blev hans fall och som drev britterna ut ur unionen.

- Det är klart att jag beklagar resultatet, men jag ångrar inte att jag ordnade en folkomröstning, sade en ödmjuk David Cameron när han mötte journalisterna efter mötet i natt.

EU-ledarna kunde inte annat än visa respekt för folkomröstningsresultatet och själva diskussionen med Cameron uppges ha varit saklig och konstruktiv.

En högt uppsatt EU-källa konstaterade ändå efter mötet att David Cameron inte kan skylla på någon annan än sig själv.

Juncker: Jag har en annan bedömning än Cameron

Cameron sade under mötet att det var frågor som berör migration och invandringen som avgjorde folkomröstningen till brexitanhängarnas fördel.

Men på den punkten var EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker av annan åsikt.

- Om man först i åratal skäller på Bryssel och säger att EU styrs av byråkrater som inte är demokratiskt valda så kan man inte vänta sig något annat slutresultat än detta, slog Juncker fast.

Han förundrade sig också över att de som fört kampanj för att lämna EU nu säger att de behöver mera tid innan skilsmässoförhandlingarna kan börja.

- Man skulle ju tro att om man vill lämna EU så har man en plan på hur man ska gå vidare, men det tycks de inte ha, konstaterade Juncker syrligt.

Cameron: Min efterträdare trycker på utträdesknappen

Det är Storbritanniens följande premiärminister som inleder utträdesprocessen med EU.

- Han eller hon väljs i början av september och kommer sedan att lämna in en ansökan om utträde, sade Cameron.

EU-ledarna visade förståelse för att det kommer att dröja till åtminstone september innan den brittiska skilsmässoansökan lämnas in. Men betonade samtidigt att den nya brittiska regeringen bör agera så fort de får ordning på torpet.

Cameron sade i sin tur att så länge skilsmässan med EU inte har trätt i kraft fortsätter britterna att vara fullvärdiga medlemmar.

- Vår stol i EU-sammanhang kommer inte att stå tom, vi kommer att tillsätta en ny EU-kommissionär.

Ledarna för EU27 blickar framåt

Statsminister Juha Sipilä (C) sade efter mötet att det är viktigt att EU sköter processen med britterna på ett sådant sätt att det inte leder till en dominoeffekt i Europa.

- Samtidigt anser jag att det är viktigt att vi också i fortsättningen har ett nära förhållande med Storbritannien.

På onsdagen fortsätter EU-ledarna att diskutera både sin strategi gentemot britternas sorti och EU:s framtid. Men Cameron deltar inte i de här diskussionerna.

Han avslutade sin sista presskonferens som premiärminister på ett toppmöte med att konstatera att han aldrig tidigare har sett en så stor uppslutning i det
brittiska pressrummet i Bryssel.

- Tack för att ni alla kom, sade Cameron innan han lämnade Bryssel.