Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Anvias öde avgörs i dag

Från 2016
Uppdaterad 29.06.2016 11:40.
Anvia i Vasa.
Bild: Yle/Sarah Karjalainen

Bengt Beijar, före detta syrelseordförande för Anvia och aktieägare, bedömer att avtalet som styrelsen har gjort upp mellan Elisa och Anvia kommer att godkännas på Anvias bolagsstämma. Det behöver ändå inte betyda att Anvias saga är all.

- Inte nödvändigtvis. Elisa är ju en av ägarna i Anvia. Styrelsen, ledningen och förvaltningsrådet får inte gynna en ägare jämte mot de andra ägarna, säger Beijar.

Det räcker med att en annan aktieägare inte godkänner beslutet och besvärar sig eftersom en ägare inte får favoriseras framom de andra aktieägarna.

- Det kan finnas en sådan här öppning och då fortsätter rumban. Det beror på vem som har besvärat sig om åtal väcks och man får rätt att sätta åtgärdsförbud på beslutet. Blir det frågan om en pantsumma kan det handla om rätt stora pengar som begränsar möjligheterna, säger Beijar.

Nya bud

Telekombolaget DNA gav på tisdagen ett bud på Anvia. I ett pressmeddelande skriver DNA:s vd Jukka Leinonen att de hoppas på att Anvias bolagsstämma ska skjutas upp för att styrelsen ska hinna jämföra också Soneras, Findas och DNA:s bud innan man fattar beslut om till vem man ska sälja hela eller delar av verksamheten. Beijar tror inte på den här möjligheten.

- Det är förvaltningsrådet som kallar till bolagsstämma och det är i så fall också förvaltningsrådet som ska besluta att man skjuter upp bolagsstämman. Som vi vet har Elisa nuförtiden majoritet i förvaltningsrådet. Jag tror inte att de kommer att fatta ett sådant beslut, säger Beijar.

Soneras, Findas och DNA:s bud kommer inte att behandlas på onsdagens bolagsstämma eftersom de kom in efter att kallelsen till den extra bolagsstämman gick ut.

- DNA:s bud kom ganska sent med tanke på att den extrainsatta bolagsstämman är redan i morgon. Vi diskuterar saken i styrelsen i dag. Ett nytt bud förändrar ändå inte att Anvias styrelse har gjort ett bindande avtal med Elisa, som vi behandlar på morgondagens bolagsstämma. På bolagsstämman presenteras en jämförelse av alla bud som har kommit in, säger Anvias styrelseordförande Aapo Kontu i ett pressmeddelande.

Två tredjedelar

För att avtalet mellan Anvia och Elisa ska godkännas krävs två tredjedelar av rösterna på bolagsstämman. Anvias näst största enskilda ägare S4F Holding Oy har meddelat att de kommer att rösta för avtalet.

Sannolikheten är stor att man får tillräckligt med röster på bolagsstämman.

Eftersom Anvia är ett gamalt telefonbolag och aktierna har hört ihop med telefonabonnemang ägs en stor del av aktierna av små aktieägare. Föreningen Anvias småägare har under många år försökt samla in fullmakter av aktieägarna för att skapa en gemensam kraftigare röst.

Få fullmakter

Yngve Snickars, suppleant i styrelsen för Anvias småägare, sade på tisdagen att föreningen inte lyckats få ihop tillräckligt med fullmakter för att få en majoritet av rösterna på bolagsstämman.

- Jag är illa rädd att Elisa har makten. De flesta aktieägarna förstår inte vad det är frågan om, säger Snickars.

Det är, enligt Beijar, svårt att sia om vilka följderna blir för Anvia, för personalen och för regionen i framtiden oberoende vad den nya ägaren heter.

- Pengarna är bara en del av buden. Följderna för hela samhället och framför allt kundservicen är lika viktiga, säger Beijar.

- Elisas och DNA:s bud innehåller samma delar av bolaget, men DNA:s bud är högre. Sonera och Finda är bara intresserade av att köpa Anvias telekom-verksamhet, säger Beijar.

Lång process

Processen med att integrera Anvia i ett annat bolag kommer, enligt Beijar, att bli lång och följderna av en eventuell försäljning kommer inte att bli synliga på flera år.

Förutom Elisa har också Sonera, Finda och DNA gett bud på Anvia. DNA:s bud kom på tisdagen, dagen före bolagsstämman. Beijar tror att orsaken till att buden kommer så pass tätt inpå bolagsstämman är att bolagens ekonomiska och juridiska experter har gjort noggranna och tidskrävande bedömningar av Anvia som bolag.

- De har säkert gjort bedömningen att de har en chans trots att de är sent ute, säger Beijar.

Diskussion om artikeln