Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kommitté ska utreda skolrenovering i Vörå

Från 2016
Flicka ritar på ett papper vid en pulpet
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

I Vörå ska en kommitté nu utreda huruvida man ska renovera Koskeby skola eller bygga en helt ny skolfastighet.

Kommittén har tid på sig till hösten och då ska den ge ett utlåtande till tekniska nämnden, beslöt kommunstyrelsen på tisdagskvällen.

De konditionsgranskningar som har gjorts visar att Koskeby skola är i sämre skick än man tidigare vetat. Därför ska det nu redas ut vad det skulle kosta att renovera skolan.

Kommunstyrelseordförande Stig Svens (SFP) säger att fastigheten är i sådant skick att barn kan gå i skola där men att hela fastigheten förutom den bärande konstruktionen måste renoveras.

Inte utan diskussion

Beslutet att tillsätta en kommitté föregicks av diskussion och omröstning som slutade 5-4 för en komitté. Rainer Bystedt (SFP) anmälde avvikande åsikt till protokollet med anledning av att han ansåg att det är tekniska nämndens sak att besluta i ärendet och att man därför inte behöver tillsätta en kommitté.

Tidigare i vår behandlade politikerna ett förslag om att slå ihop Rejpelt, Koskeby och Rökiö skolor till en stor centrumskola. Planen väckte heta diskussioner runtom i kommunen och det slutade med att fullmäktige beslöt skjuta upp beslutet tills efter kommunalvalet nästa år.

Diskussion om artikeln